Polisens ansvar
För att säkra att polisens arbete bedrivs på ett effektivt sätt har Polismyndigheten en brottsförebyggande strategi. Det brottsförebyggande arbetet genomförs problemorienterat – det vill säga planeras utifrån kartläggningar och orsaksanalyser. Polisens brottsförebyggande arbete genomförs ofta i samverkan med kommun, näringsliv eller andra aktörer i samhället. Den här sidan ger en bild av polisens utgångspunkter för det brottsförebyggande arbetet.
Polisens strategi för brottsförebyggande arbete
Att förebygga och förhindra brott är en central del av polisen uppdrag. Att förebygga brott är det mest hållbara och effektiva sättet att hantera brottslighet. Färre brott besparar medborgare skada och lidande och minskar samhällets kostnader för brott. För att tydliggöra målen och säkra att arbetet bedrivs på ett effektivt sätt så har Polismyndigheten en strategi för hur de ska stärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet.
Ladda ner strategin från Polismyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Filmer om polisens arbete
Med problemet i centrum
Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef, Polismyndigheten, polisregion Nord berättar om hur Polisen integrerar det brottsförebyggande arbetet i brottsbekämpningen nationellt, och hur har den nya brottsförebyggande strategin implementerats. Från konferensen Råd för framtiden 2024.
Hur ska polisen stärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet?
Under 2022 presenterade Polismyndigheten sin nya brottsförebyggande strategi. Robert Karlsson och Josef Wiklund från Polismyndigheten berättar om hur deras ledning och struktur ser ut för det brottsförebyggande arbetet, samt hur strategin tillkom och varför den ansågs vara prioriterad inom Polismyndigheten. Hur ska strategin skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete? Hur kan strategin samverka med den kommande lagstiftningen om kommunalt brottsförebyggande ansvar? Från konferensen Råd för framtiden 2023.
Forskning om polisen
Letar du efter forskning om svensk polis? Brå har samlat över 600 publikationer om polisforskning i Sverige. Här kan du hitta kunskap om till exempel brottsutredning, brottsförebyggande arbete eller polisen som organisation. Varje år uppdaterar Brå samlingen med nya artiklar, rapporter och böcker från en mängd olika forskare.
Brå genomför också utvärderingar och studier av reformer och verksamheter inom och i anslutning till rättsväsendet, med tyngdpunkt på polisen.
Rapporter
Informationsdelning mellan socialtjänst och polis
Vilka möjligheter och begränsningar finns för att dela information mellan socialtjänst, polis och andra aktörer i brottsförebyggande syfte? Brå har på uppdrag av regeringen studerat förutsättningarna för att dela information mellan polis, socialtjänst och andra aktörer i arbetet med att förebygga brott, i synnerhet gällande barn och unga.
Polisens utredning av grova brott och brott mot särskilt utsatta brottsoffer
Brå har fått i uppdrag av regeringen att utvärdera satsningen på 10 000 fler polisanställda. Det här är den tredje delrapporten inom uppdraget och behandlar utredningsverksamheten. Särskilt fokus ligger på personalutveckling och utredningsresultat inom utredning av grova brott och brott mot särskilt utsatta brottsoffer under tidsperioden 2018–2023.
Erfarenhetsbanken
Här hittar du utvärderingar av brottsförebyggande arbete som fått ekonomiskt stöd av Brå. Ta del av praktiska erfarenheter från över hundra utvärderingar.
Mer om polisens arbete
Här hittar du statistik, rapporter och utvärderingar om bland annat polisutredningar och polisens arbetsmetoder.