Handlagda brottsmisstankar
I statistiken över handlagda brottsmisstankar redovisas brottsmisstankar gällande personer som varit minst skäligen misstänkta för brott och där ett beslut för brottsmisstanken fattas under redovisningsåret som innebär att handläggningen av brottsmisstanken är avslutad. Beslutet kan vara ett lagföringsbeslut eller ett nedläggningsbeslut.
Brottsförebyggande rådet (Brå) är utsedd av regeringen att vara ansvarig för den officiella statistiken inom rättsväsendet. Vi ansvarar bland annat för att statistiken är objektiv, dokumenterad och kvalitetssäkrad.
Sveriges officiella statistik är statistik som är särskilt viktig för att beskriva Sverige. Den bidrar till utvecklingen av vårt samhälle genom att vara objektiv och relevant.
Publiceringskalender för Sveriges officiella statistik (SCB) Länk till annan webbplats.
Handlagda brottsmisstankar
Aktuell statistik
Handlagda brottsmisstankar 2023
År 2023 handlades 544 239 brottsmisstankar, vilket var en ökning med 4 977 brottsmisstankar (+1 %) jämfört med 2022.
Jämfört med 2022 ökade antalet handlagda brottsmisstankar inom kategorierna brott mot person (+3 %) samt stöld- och tillgreppsbrott (+1 %) 2023. Antalet handlagda brottsmisstankar inom kategorin skadegörelsebrott förblev oförändrat. Antalet handlagda brottsmisstankar minskade samtidigt för bedrägeribrott (−7 %), trafikbrott (−6 %) och narkotikabrott (−2 %).
De handlagda brottsmisstankarna mot kvinnor ökade 2023 (+4 %) medan de var på samma nivå (±0 %) för män vid jämförelse med 2022.
Jämfört med 2014 var antalet handlagda brottsmisstankar totalt sett 3 procent fler 2023. Vid jämförelse mellan åren var brottsmisstankar mot kvinnor 19 procent fler medan brottsmisstankar mot män var på samma nivå (±0 %).
Förundersökningsbegränsade brottsmisstankar
År 2023 förundersökningsbegränsades 78 174 (14 %) av alla brottsmisstankar. Det var 178 brottsmisstankar fler (±0 %) jämfört med 2022.
Av de förundersökningsbegränsade brottsmisstankarna var de största brottskategorierna bedrägeri- och narkotikabrott, som stod för 20 respektive 18 procent av samtliga förundersökningsbegränsade brottsmisstankar 2023.
Antalet brottsmisstankar som förundersökningsbegränsats var 80 procent fler jämfört med 2014. Utvecklingen ska bland annat ses mot bakgrund av att Polismyndigheten 2013 fick nya befogenheter att i vissa fall fatta beslut om förundersökningsbegränsning.
Brottsmisstankar med lagföringsbeslut
År 2023 ledde 195 202 brottsmisstankar (36 %) till ett lagföringsbeslut. Det var 2 374 fler (+1 %) än 2022.
För brottsmisstankar mot kvinnor ökade antalet som lett till lagföringsbeslut med 6 procent jämfört med 2022, och för brottsmisstankar mot män var antalet oförändrat.
Inom brottskategorierna stöld- och tillgreppsbrott samt brott mot person ökade brottsmisstankar som resulterade i lagföringsbeslut. Mest ökade lagföringsbesluten för stöld- och tillgreppsbrotten (+7 %).
Antalet brottsmisstankar som resulterade i lagföringsbeslut 2023 minskade inom brottskategorierna bedrägeribrott, brott mot trafikbrottslagen, skadegörelsebrott och brott mot narkotikastrafflagen. Mest minskade lagföringsbesluten för brottsmisstankar om bedrägeribrott (−25 %) och trafikbrott (−7 %), jämfört med 2022.
Jämfört med 2014 var antalet brottsmisstankar som resulterat i ett lagföringsbeslut 17 procent färre, samtidigt som det totala antalet handlagda brottsmisstankar var 1 procent fler.
Tabeller
Tidsserier
Statistikrapporter
Publiceringar
Senast publicerat
Finns inga statistikpubliceringar att visa
Kommande publiceringar
Finns inga statistikpubliceringar att visa