Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Målsägare vid brottsanmälan

Här presenteras statistik över antalet personer som registrerats som målsägare vid brottsanmälningar under tioårsperioden 2015–2024. Statistiken gäller några utvalda brottstyper mot person.

Aktuell statistik

*) Våldtäkt och oaktsam våldtäkt samt våldtäkt mot barn.

**) Försök, förberedelse och stämpling till mord eller dråp.

Huvudresultatet för 2024

Antalet registrerade målsägare för brotten som redovisas i rapporten varierar ganska mycket. Den största gruppen målsägare år 2024 bland de brottstyper som ingår i målsägar­statistiken fanns för misshandelsbrott med 68 388 personer. Två andra stora grupper målsägare registrerades för brottstypen ofredande, med 50 170 personer och för brottstypen olaga hot, med 44 601 personer. Minst antal målsägare i rapporten fanns det för brotten försök, förberedelse och stämpling till mord eller dråp (1 223 personer), samt människorov (457 personer).

Utveckling över tid för de utvalda brottstyperna

Jämfört med förra året noteras den procentuellt största uppgången av antalet målsägare för ofredande som har ökat med 11 procent. Ökningen har skett inom alla åldersgrupper och bland båda könen. Antalet målsägare har inte ökat lika mycket vid de andra stora brottstyperna. De visade en jämnare utveckling. Jämfört med året innan ökade antalet målsägare för misshandel med en procent, medan antalet målsägare för olaga hot i princip inte ökade.

Antalet målsägare för personrån har minskat med 25 procent sedan föregående år. Det skedde både bland män och pojkar som kvinnor och flickor och inom alla åldersgrupper. Jämfört med föregående år har antalet målsägare för försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp minskat med 13 procent.

Under tioårsperioden har det skett både ökningar och minskningar av antalet målsägare. Ett exempel på en ökning är försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp. Där har antalet målsägare ökat med 44 procent. Det var framför allt antalet pojkar 15–17 år och män 18–24 år som ökade.

Antalet målsägare för fickstöld har samtidigt minskat med 63 procent mellan 2015 och 2024. För tio år sedan fanns det ungefär lika många målsägare för fickstöld som för olaga hot och ofredande. Antalet målsägare har under tioårsperioden minskat något för misshandel (-4 procent) och olaga hot (-5 procent) och ökat något för ofredande (+1 procent).

För våldtäkt har antalet målsägare ökat med 53 procent för kvinnor och flickor, samt 64 procent för män och pojkar sedan 2015. Vid våldtäkt bör man dock hålla i minnet att lagstiftningen har ändrats under tidsperioden, vilket innebär att våldtäktsbegreppet juridiskt har utvidgats till att omfatta fler handlingar.

Könsfördelning bland registrerade målsägare 2024

Könsfördelningen skiljde sig mycket åt mellan de brottstyper som ingår i rapporten.

  • Vid våldtäkt var de flesta målsägare kvinnor eller flickor (92 procent). Även vid sexuellt ofredande var det en stor andel kvinnor eller flickor (87 procent).
  • Å andra sidan var de flesta målsägare män eller pojkar vid personrån (82 procent), och vid försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp (72 procent).

Det finns dock brottstyper, exempelvis olaga hot, där könsfördelningen var relativt jämn.

Könsfördelningen av målsägare för olika brott har varit relativt stabil över tid. Störst skillnad jämfört med 2015 var det för målsägare för försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp, där andelen kvinnor eller flickor ökade med 6 procentenheter under dessa år.

Åldersfördelning bland registrerade målsägare 2024

Sett till befolkningen utgjorde äldre tonåringar (15–17 år) och unga vuxna (18–24 år) de största grupperna av registrerade målsägare för de flesta brott i rapporten under hela perioden 2015–2024. Överlag registrerades små barn (0–6 år) samt personer i åldern 65 år eller äldre relativt sällan som målsägare. Jämfört med alla pojkar och män som registrerades som målsägare för våldtäkt var dock en relativt stor andel av målsägarna små pojkar i åldern 0–6 år (17 procent). För äldre personer (65 år och äldre) var ofredande och fickstöld de brottstyper som de oftast registrerades för som målsägare, bland de brott som ingår i rapporten.

Vad är en målsägare?

Med en målsägare menas en person som utsatts för en händelse som anmälts som brott till polisen, åklagaren eller annan brottsutredande myndighet. Statistiken är avgränsad till fysiska personer och några utvalda brott riktade mot person. Uppgifterna omfattar målsägare i ett tidigt skede i brottmålsprocessen, utan hänsyn till utfallet i den fortsatta brottmålsprocessen. Det innebär att statistiken även omfattar personer som registrerats som målsägare vid anmälan av sådana brott som sedan har direktavskrivits, eller där brottsutredningen har lagts ner.

Att tänka på när du tolkar resultaten

Statistiken omfattar endast målsägare för en delmängd av samtliga brott som anmäls. Detta innebär att resultatet på totalnivå endast kan användas för jämförelser av populationsstorleken mellan olika år. Det går exempelvis inte att dra några generella slutsatser om hur många män respektive kvinnor som blir målsägare under ett år, eftersom flera brottstyper som riktas mot person inte ingår i statistiken. Kvinnor och män kan därför endast jämföras inom samma brottstyp från år till år eller mellan olika brottstyper i statistiken. Samma förutsättningar gäller även för redovisningen av åldersgrupper.

För varje brottstyp som ingår i statistiken förekommer samma person endast en gång i statistiken. Detta innebär att om personen utsatts för samma brott flera gånger så räknas personen ändå endast en gång per redovisningsår. Annars skulle antal målsägare likställas med antal brott, vilket inte är ändamålet med statistiken över målsägare.

Tabeller

Publiceringar

Senast publicerat

Finns inga statistikpubliceringar att visa

Kommande publiceringar

Finns inga statistikpubliceringar att visa