Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Vinnarna av ECPA 2024 tar emot diplom och vinstcheck av Brås generaldirektör Mattias Larsson

Vinnarna av svenska deltävlingen i ECPA 2024: David Ivarsson, doktorand och samordnare i projektet, Lunds universitet, Märta Wallinius, forskningschef och forskningsledare för projektet, Rättspsykiatriska regionkliniken Växjö, Mattias Larsson, generaldirektör på Brå, Tina Fogelklou, verksamhetsområdeschef, Rättspsykiatriska regionkliniken Växjö och Jason MacBride, gruppchef sektionen för programutbildning, Kriminalvården 

ECPA 2024: Förebyggande arbete mot återfall i brott

Projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality var Sveriges bidrag i European Crime Prevention Award (ECPA) 2024, med temat Förebyggande arbete mot återfall i brott.

Personer dömda för våldsbrott har fått testa en ny behandling där man använder VR-teknik för att hantera aggressioner i syfte att minska återfall i brott. Metoden har testats och utvärderats i projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, som nu vinner den svenska deltävlingen av ECPA, European Crime Prevention Award.

Virtual Reality Aggression Prevention Training (VRAPT) är en kognitiv beteendeterapibehandling som ursprungligen är utvecklad i Holland och har vidareutvecklats inom Region Kronoberg och den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Metoden syftar till att dömda våldsbrottslingar ska lära sig att hantera aggressioner, öka sin riskmedvetenhet och självkontroll. Med VR-teknikens hjälp kan deltagaren öva på strategier för att inte återfalla i aggressivt beteende och brott. Metoden har utvärderats av Lunds universitet på två Kriminalvårdsanstalter, med ekonomiskt stöd från Brå. Utvärderingen håller på att färdigställas och kommer att publiceras i erfarenhetsbanken på Brås webbplats när den är klar.

– Vi har valt att ge priset till projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, där man arbetat med VRAPT, eftersom det visar på möjligheterna med att använda ny teknik för att skapa säkra miljöer för individer att utvecklas. Behandlingen är innovativ och kunskapen från utvärderingen gör det möjligt att sprida arbetssättet vidare i både Sverige och Europa, säger Charlotta Gustafsson, biträdande enhetschef, Brottsförebyggande rådet.

Juryns motivering

I projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality får deltagarna under kontrollerade former träna på verkliga situationer, anpassade efter individen och dess behov. Projektet är både innovativt och forskningsbaserat och kopplar ihop människa med teknik och akademi med praktik, vilket gör det mycket intressant att sprida vidare.

– Vi är väldigt glada över att ha tilldelas det här priset och att få vara Sveriges representant i European Crime Prevention Award i december. I arbetet med VRAPT såg vi att behandlingen har potential i att minska aggressivitet, dysfunktionell känsloreglering och ilska hos målgruppen, säger David Ivarsson, doktorand i psykiatri, Lunds universitet och Märta Wallinius, enhetschef och leg. Psykolog, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, Region Kronoberg.

Övriga bidrag i svenska uttagningen till ECPA 2024

  • Barnrättsorganisationen BUFFF driver projektet Bryta Mönster som fokuserar på syskon till unga frihetsberövade. Syftet är att identifiera vilket behov av stöd som finns och ta fram en modell för att stärka stödet till syskonen för att de ska kunna hantera sin situation och välja ett liv utan kriminalitet. Detta görs genom att bland annat synliggöra målgruppen, lyfta deras röster och samverka med yrkesverksamma som möter målgruppen.
  • Krimfokus är ett KBT-baserat behandlingsprogram som Kriminalvården genomför. Det är ett nyutvecklat återfallsförebyggande behandlingsprogram som vänder sig till klienter med medel eller hög risk för återfall. Det är vanligt att behandlingsprogram pågår över en lång tid och därmed exkluderar klienter med kort vistelsetid. Krimfokus nedbantade upplägg möjliggör för klienter med vistelsetid från två månader att genomgå behandlingen.