Information om brottsförebyggande arbete på olika språk

Grannsamverkan och trygghetsvandringar är beprövade metoder för att minska brottsligheten och öka tryggheten i ett bostadsområde. Brå har översatt material om metoderna till ett flertal språk. Med ett översatt material kan fler medborgare nås och engagera sig i att skapa en tryggare miljö i deras bostadsområde.  

Till vem vänder sig materialet?

Materialet vänder sig till dig som arbetar lokalt med brottsförebyggande arbete. Du arbetar exempelvis inom kommun eller polis. Tanken är att lokala brottsförebyggande aktörer med hjälp av materialet ska kunna få fler medborgare att engagera sig i det brottsförebyggande arbetet i sitt lokalområde. Materialet är därför anpassat så att avsändaren själv lägger till sina kontaktuppgifter samt logotyp innan materialet distribueras.

Grannsamverkan

Grannsamverkan handlar främst om att grannar samverkar i nätverk för att motverka brott i bostadsområdet. Materialet syftar till att få fler att vilja engagera sig som kontaktombud i arbetet med grannsamverkan. Läs mer om grannsamverkan

Så här går ni tillväga för att ta del av materialet:

1. Spara ner pdf-filen (välj variant nedan).

2. Skriv in era kontaktuppgifter i rutan.

3. För att kunna lägga till era kontaktuppgifter samt logotyp behöver du ha ett program där man kan redigera pdf:er.

4. Lägg till din organisations logotyp. Välj lägg till bild. Tänk på att logotypen behöver vara högupplöst för att fungera för tryck (kontakta kommunikationsavdelning eller liknande för frågor om er logotyp).

5. Skriv ut materialet alt. skicka till ert tryckeri (ni står själva för dessa kostnader). Två alternativ finns. Välj "enkel sida" för vanlig utskrift alternativt "uppslag" och skriv ut som A3/A4 och vik till ett häfte.


Grannsamverkan (enkla sidor)

Grannsamverkan (uppslag)

Trygghetsvandringar

Trygghetsvandringar innebär att en grupp människor går igenom ett område och systematiskt inventerar det ur trygghetssynpunkt. Materialet syftar till att få fler att vilja delta i trygghetsvandringar. Läs mer om Trygghetsvandringar 

Så här går ni tillväga för att ta del av materialet:

1. Spara ner pdf-filen.

2. Skriv in era kontaktuppgifter i rutan samt tid för nästa trygghetsvandring. För att kunna lägga till era kontaktuppgifter samt logotyp behöver du ha ett program där man kan redigera pdf:er.

3. Lägg till din organisations logotyp. Välj lägg till bild. (Tänk på att logotypen behöver vara högupplöst för att fungera för tryck. Kontakta kommunikationsavdelning eller liknande för frågor om er logotyp)

4. Skriv ut materialet alt. skicka till ert tryckeri (ni står själva för dessa kostnader). Materialet är formgivet som A5. Skriv ut en A4 och klipp itu pappret så att ni skapar två A5. Tänk på att olika skrivare har olika skrivarinställningar. Se över dokumentet efter att det har skrivits ut så att allt har hamnat åt rätt håll.

För frågor om materialet vänligen kontakta projektledare Erika Sallander via mejl erika.sallander@bra.se eller telefon 08-527 58 492

Trygghetsvandringar

Sidan senast uppdaterad: