Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Lektionsmaterial om unga och brott

Det här materialet handlar om unga och brott och bygger på statistik och fakta från Brås skolundersökning om brott där cirka 5 000 elever har svarat på frågor. Materialet handlar både om brott som unga begår, och som de blir utsatta för. Materialet vänder sig i första hand till lärare och elever i högstadiets senare årskurser.

Fler än hälften av alla elever i årskurs 9 har begått något brott, och nästan lika många har blivit utsatta för brott. Det visar siffror från Skolundersökningen om brott, som Brå publicerar vartannat år. Många reagerar nog på att siffrorna är så pass höga, men faktum är att de varit relativt konstanta sedan 1999 då Brå genomförde undersökningen för första gången.

Syftet med materialet är att öka kunskapen om unga och brott. Ett annat syfte är att skapa diskussioner bland eleverna om varför unga begår brott och vad det kan få för konsekvenser. Materialet kan också användas som utgångspunkt för att fånga upp elevernas perspektiv på hur skolan kan bli en tryggare plats.

Materialet handlar i första hand om mindre allvarlig brottslighet, och den typen av brott som många unga begår eller blir utsatta för. Material om unga och gängkriminalitet går att hitta hos Polisen (se länkar längre ner på sidan).


Användarinstruktioner

Lektionsmaterialet är uppbyggt kring en Powerpoint-presentation som blandar fakta och diskussionsfrågor. Materialet kan exempelvis användas som en del i undervisningen om brott och kriminalitet, men också när frågor om brott och unga uppmärksammas i media.

Materialet är tänkt att användas under en eller två lektioner och utgår från en Powerpoint-presentation. I anteckningsfältet finns tilläggsinformation som du som lärare kan förmedla till klassen om det passar.

Anpassa materialet till din klass

Anpassa gärna materialet så att det passar din klass. Du kan själv välja att ta bort enstaka diskussionsfrågor eller hela avsnitt. Diskussionerna kan läggas upp på olika sätt beroende på vad som passar klassen. Vissa frågor kanske passar bäst att diskutera två och två, medan andra gör sig bättre i större grupper.

Ha en plan för att omhänderta elevernas synpunkter

Lektionsmaterialet innehåller frågor där eleverna får diskutera vad som behöver göras för att skolan ska bli en tryggare plats. Fundera gärna på förhand hur du kan ta om hand och vidareförmedla elevernas synpunkter. Om eleverna exempelvis upplever att vissa platser är otrygga är det viktig kunskap i skolans trygghetsskapande arbete, som behöver förmedlas till rektor och andra personer som har ansvar för skolans trygghetsarbete.

Quiz

Avsluta gärna lektionen med att göra ett quiz där eleverna får testa sina kunskaper. Lägg in frågorna i det verktyg för quiz som du har tillgång till (till exempel Kahoot eller Mentimeter), eller gör en analog version med papper och penna.