Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Handbok för att förebygga otillåten påverkan

Stöd till kommuner för att rusta sig mot påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar

Otillåten påverkan mot offentliga verksamheter får allvarliga konsekvenser på flera nivåer: för individen, organisationen och samhället. Den här handboken ger konkreta verktyg och strategier för att stärka motståndskraften mot olika typer av påverkansförsök, särskilt från systemhotande aktörer.

Fakta om publikationen

Författare
Lisa Pedersen
Övrig information
© Brottsförebyggande rådet 2025
urn:nbn:se:bra-1243

Om handboken

Den här handboken behandlar framför allt otillåten påverkan från systemhotande aktörer, i form av aktörer med koppling till kriminella nätverk och våldsbejakande extremistmiljöer. Utmärkande för systemhotande aktörer är att de har en våldskapacitet som ger dem ett så kallat skrämselkapital. Det innebär att de kan använda subtila metoder som inte är uttalade hot eller direkt våld, och som gör påverkansförsöken svårare att identifiera och hantera. Eftersom kommunernas ordinarie arbete mot hot och våld sällan är anpassat för att hantera påverkan från systemhotande aktörer, behövs ofta nya tillvägagångssätt och verktyg.

Handboken fokuserar främst på förebyggande åtgärder och hur kommuner kan arbeta systematiskt för att rusta verksamheter och därmed skapa motståndskraft mot otillåten påverkan. De råd och verktyg som presenteras här kan bidra till att minska antalet påverkansförsök, men framför allt säkerställa att de kriminella och extremistiska aktörerna inte lyckas med sina försök att påverka individer och offentliga organisationer, och därmed skada våra demokratiska system.

Handboken baseras till stor del på resultatet från två rapporter från Brå. Rapporten Möjliggörare för kriminella nätverk beskriver problematiken kring hur personer inom offentlig förvaltning, bland annat kommuner, utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk. Rapporten Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar beskriver otillåten påverkan mot tjänstepersoner och förtroendevalda i kommuner.

Riktar sig till dig som är verksam i en kommun

Handboken riktar sig i första hand till dig som arbetar i en kommun. Den kan användas i de flesta kommunala förvaltningar och är även användbar inom kommunala företag, till exempel kommunala bostadsbolag.

Syftet med handboken är att ge praktiskt stöd till dig som har en roll att som innebär att påverka och utveckla kommunens arbete mot otillåten påverkan. Vi tror att stödet är särskilt relevant för chefer på alla nivåer, medarbetare inom verksamhetsutveckling och verksamhetsstyrning samt funktioner inom brottsförebyggande arbete, säkerhet och personalfunktioner, såsom HR.

Många av rekommendationerna i handboken är även relevanta för förtroendevalda i kommuner. För mer specifikt stöd till förtroendevalda hänvisas dock i första hand till andra aktörer, såsom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).