Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar
Påverkansförsök mot förtroendevalda och kommunal förvaltning
På uppdrag av regeringen har Brå studerat otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige mot förtroendevalda och kommunala förvaltningar. Det här är slutredovisningen av uppdraget.

Fakta om publikationen
- Författare
- Övrig information
- © Brottsförebyggande rådet 2025
- urn:nbn:se:bra-1227
- Rapport 2025:4
Pressmeddelande
Se pressträffen från den 1 april
Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
Genom exempelvis trakasserier och hot försöker personer inom kriminella och extremistiska grupperingar påverka kommunanställda och politiker till att fatta andra beslut, lämna ut information eller att inte driva vissa politiska frågor. Särskilt utsatta verksamheter är individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten samt anställda som arbetar relationsbyggande med barn och unga i utsatta områden.
– Även om påverkansförsök från de här aktörerna handlar om relativt få händelser totalt sett, är det ett reellt problem på vissa platser och för vissa verksamheter. Vi ser att det är lättare för påverkarna att komma fysiskt nära och skapa obehag på den kommunala nivån. Det ökar risken för att kriminella och extremistiska grupperingar ska få inflytande i verksamheten, vilket kan få stora konsekvenser för individen, organisationen och samhället, säger Anna Horgby, projektledare, Brå.
När det gäller förtroendevalda handlar det huvudsakligen om ideologiskt motiverade påverkansförsök från extremistiska grupperingar. Brås studie visar att partierna behöver arbeta mer aktivt för att fånga upp påverkansförsök och stötta de lokala förtroendevalda och partiorganisationerna.
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ofta subtila och inte tydligt olagliga, vilket gör att mycket behöver kunna hanteras av den egna verksamheten. Det är därför viktigt att stärka motståndskraften inom kommuner och partier för att förebygga problemet.
– Kommuner behöver rusta sina verksamheter och arbeta förebyggande för att kunna stå emot otillåten påverkan. För att stötta i det arbetet har Brå tagit fram en handbok som innehåller konkreta verktyg och strategier för att förebygga och hantera påverkansförsök, säger Lisa Pedersen, utredare, Brå.
Kontakt
Sammanfattning
Otillåten påverkan är det samlingsbegrepp som Brå använder för situationer där en utomstående på ett sätt som är olagligt eller som upplevs som obehagligt eller olämpligt försöker påverka hur någon agerar i sin tjänst eller sitt uppdrag. På uppdrag av regeringen har Brå studerat otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige mot förtroendevalda och kommunala förvaltningar. Det här är slutredovisningen av uppdraget. I december 2023 släppte Brå en delredovisning som fokuserade på utsatthet bland förtroendevalda. Fokus i den här rapporten är framförallt på utsattheten inom den kommunala förvaltningen, samt på kommunernas, partiernas och andra aktörers arbete för att motverka otillåten påverkan. Inom ramen för uppdraget har Brå även tagit fram en handbok som riktar sig till landets kommuner.
Studiens resultat bygger huvudsakligen på intervjuer med kommunanställda, partiföreträdare, förtroendevalda och experter. Intervjuerna i kommunerna kompletterades med en enkät till kommunala säkerhetschefer.
Systemhotande aktörer tolkas i den här studien som organiserad brottslighet och våldsbejakande extremistmiljöer. Det är aktörer som har antagonistiska motiv eller på andra sätt utmanar samhällets skyddsvärden och som besitter ett så kallat kollektivt skrämselkapital. Typiskt för otillåten påverkan från dessa aktörer är att det kollektiva skrämselkapitalet gör att det kan räcka med subtila hot och antydningar för att de ska upplevas som skrämmande och uppnå liknande effekt som annars kommer med faktiska hot- eller våldshandlingar.
Lokala nivån i fokus för organiserad brottslighet
Att kriminella grupperingar försöker påverka förtroendevalda och kommuner har uppmärksammats på flera olika håll de senaste åren. I den här studien kan vi konstatera att påverkansförsök från systemhotande aktörer förekommer, men att det är svårt att dra några säkra slutsatser om omfattning och utveckling. Som framgick av delredovisningen har den rapporterade utsattheten bland förtroendevalda varken ökat eller minskat under det senaste årtiondet. Däremot är utsattheten större under valåren, och utsattheten på sociala medier har ökat. Sett över hela den studerade perioden utsätts årligen minst var tionde förtroendevald för hot, våld eller skadegörelse av en systemhotande aktör. Höger- och vänsterextremister står bakom de flesta av de händelserna. Riksdagsledamöter är den mest utsatta gruppen, men kommunpolitiker är mer utsatta för påverkansförsök från personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Vidare visar delredovisningen att konsekvenserna kan bli allvarligare på lokal nivå då hoten oftare förmedlas muntligt, risken är större att träffa på påverkaren i lokalsamhället och de förtroendevalda upplever sig som mer ensamma när de drabbas.
När det gäller påverkansförsöken mot kommunanställda är vår samlade bild att påverkansförsök framför allt kommer från kriminella grupperingar eller personer med koppling till sådana grupperingar, och i mindre utsträckning från personer med kopplingar till våldsbejakande extremism. Sammantaget handlar det troligtvis om relativt få händelser, men det är ett reellt problem på vissa platser och för vissa verksamheter. Dessutom vittnar intervjupersoner om att enskilda påverkansförsök från systemhotande aktörer kan få långvariga konsekvenser för såväl den enskilt utsatta som hela verksamheten.
Olika motiv bakom otillåten påverkan från systemhotande aktörer
Personer och aktörer inom organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism har olika motiv för sina påverkansförsök, vilket speglar vilka som utsätts och på vilket sätt. Vi har identifierat fyra övergripande kategorier av påverkansförsök mot förtroendevalda och kommunanställda.
- 1. Försök att påverka individbeslut
På ett individuellt plan kan personer med kopplingar till kriminella eller extremistiska grupperingar vilja påverka beslut som rör deras eget privatliv. Särskilt utsatta och sårbara är kommunpolitiker och kommunanställda som tar beslut och tar fram beslutsunderlag som rör barn och unga, såsom individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten. Vid individbeslut handlar påverkansförsöken framför allt om hot som uttalas som en reaktion på ett beslut, eller trakasserier och indirekta hot inför ett beslut. - 2. Försök att påverka verksamhetsbeslut
Systemhotande aktörer kan också ha ett strategiskt intresse av att påverka förtroendevalda och kommunanställda att ta beslut som rör aktörernas möjlighet att använda företag och föreningar som en legitim fasad för sin kriminella eller extremistiska verksamhet, eller för ekonomisk vinning. Anställda inom tillstånds- och tillsynsverksamhet beskrivs som särskilt utsatta för trakasserier och obehagliga beteenden i samband med kontroller, särskilt från kriminella grupperingar. Kommunpolitiker och kommunanställda med inflytande över beslut om föreningsbidrag, upphandling och avtal lyfts också upp som sårbara för påverkansförsök från systemhotande aktörer – speciellt genom försök till vänskapskorruption. Till följd av svaga kontrollfunktioner indikerar våra resultat dock att otillåten påverkan inte alltid är nödvändig för att aktörerna ska få gynnsamma beslut. - 3. Försök att påverka i lokalsamhället
Systemhotande aktörer kan i andra fall vilja kunna bedriva sin kriminella eller extremistiska verksamhet ostört, eller kunna rekrytera eller radikalisera nya medlemmar. Kommunanställda som arbetar med unga personer i utsatta områden, såsom personal på fritidsgårdar och andra som arbetar relationsbyggande och trygghetsskapande, beskrivs som särskilt utsatta. Påverkansförsöken inkluderar både mer strategiska handlingar såsom maktpositionering, strategiskt uttalade hot liksom korruptionsförsök, och reaktioner i affekt. Kommunpolitiker och kommunanställda i ledningsfunktioner som aktivt arbetar för att försvåra eller agera mot lokala kriminella eller extremistiska grupperingar kan också bli föremål för hot och hämndaktioner. - 4. Försök till ideologiskt motiverad påverkan
Den sista kategorin är påverkansförsök som utövas av personer med koppling till våldsbejakande extremism med syfte att påverka samhällsdebatten, sakfrågor eller inriktningen i en verksamhet av ideologiska skäl. Merparten av påverkansförsöken mot förtroendevalda på samtliga nivåer hamnar i den här kategorin. De allra flesta händelserna handlar om muntliga eller skriftliga hot från högerextremistiska personer och grupperingar. Förtroendevalda som driver eller tar ställning i omdebatterade frågor, såsom invandring eller jämställdhet, är särskilt utsatta. Andra riskfaktorer för att utsättas är att tillhöra något av partierna på ytterkanterna, utländsk bakgrund, låg ålder och kort tid som förtroendevald. Påverkansförsöken kan även rikta sig mot förtroendevalda som enligt påverkansaktören representerar fel värden. Också kommunanställda som arbetar med omdebatterade frågor eller representerar något den extremistiska grupperingen är emot kan utsättas. Både när det gäller förtroendevalda och kommunanställda är påverkansförsöken ofta också en del i en politisk kommunikation, varför de i stor utsträckning sker i digitala kanaler.
Särskilda sårbarheter på den kommunala nivån
Systemhotande aktörer är mer strategiska än andra påverkansaktörer, och de utnyttjar sårbarheter såväl hos individen som hos funktionen i sina påverkansförsök. Det ökar även risken att påverkansförsöken ska övergå i faktisk påverkan. Ensamarbete och kort erfarenhet är exempel på sårbarheter som utnyttjas. Särskilt obehagligt upplevs det när påverkans-försök anspelar på den utsatta personens privata sfär och samtidigt hänvisar till grupperingens kollektiva skrämselkapital. Tillgängligheten till personuppgifter beskrivs därför som en särskild utmaning.
För kommunanställda och kommunpolitiker finns dessutom särskilda sårbarheter som medför ökad risk för både utsatthet och övergång i faktisk påverkan – särskilt när det önskade beteendet är passivitet. Det handlar först och främst om att det i kommunerna är lättare för påverkarna att komma fysiskt nära och skapa obehag i sina påverkansförsök, eftersom utsatta löper större risk att träffa påverkarna i lokalsamhället. Samtidigt upplevs skyddet för de anställda och förtroendevalda på lokal nivå som svagare jämfört med skyddet för riksdagspolitiker och anställda vid statliga myndigheter.
Vissa kommunanställda har även roller där stor vikt läggs vid relations-byggande samtidigt som rollen också ofta lämnar utrymme för subjektiva bedömningar, vilket kan skapa otydlighet både för dem själva och för potentiella påverkare. Det ökar även risken för att påverkarna utnyttjar de personliga band som skapas mellan dem och de kommunanställda för att väcka empati, osäkerhet och rädsla hos de anställda. De sårbarheterna kan bli särskilt påtagliga i små kommuner, där personliga band är svårare att undvika och möjligheten till anonymitet och riskspridning kan vara mer begränsad. Risken att personliga band till förtroendevalda utnyttjas är också större ju mindre avståndet är mellan de förtroendevalda och potentiella påverkare.
Konsekvenserna kan bli stora
Utsatthet för otillåten påverkan från systemhotande aktörer leder ofta till oro i vardagen och kan resultera i att den utsatta personen byter arbetsuppgifter, avsäger sig sitt uppdrag eller byter jobb. Oron kan också sprida sig till kollegor, partikamrater, verksamheten och anhöriga, samt bidra till ett försämrat arbetsklimat och hög personalomsättning, vilket dessutom kan göra verksamheten mer sårbar.
I de fall påverkansförsök leder till att förtroendevalda eller kommunanställda ändrar beslut eller ställningstaganden eller frångår rutiner och arbetssätt, får de systemhotande aktörerna inflytande i beslutsprocesser, kommunala verksamheter och samhällsfrågor. Av oro för att utsättas föregriper ibland kommunanställda och förtroendevalda påverkansförsök genom självcensur, vilket kan leda till samma allvarliga konsekvenser. På sikt och på samhällsnivå kan otillåten påverkan också innebära att omdebatterade frågor och verksamheter begränsas eller tystas ner, samt att det blir svårare att rekrytera till utsatta tjänster och få medborgare att vilja engagera sig politiskt. I längden riskerar otillåten påverkan att skada förtroendet för rättsstaten och demokratin.
Utmaningar i arbetet mot otillåten påverkan
Både kommuner, partier och andra aktörer vidtar åtgärder för att förebygga och hantera otillåten påverkan. Arbetet har kommit längst när det gäller riksdagsledamöter. Det finns en robust organisation där partierna, riksdagens säkerhetsavdelning och Säkerhetspolisen gemensamt ansvarar för att motverka otillåten påverkan. När det gäller förtroendevalda på andra nivåer och kommunanställda är arbetet mer varierande. Gemensamt för samtliga nivåer är dock att tillvägagångssätt som är typiska för systemhotande aktörer, det vill säga subtila påverkansmetoder och korruptions-försök, ofta inte fångas upp i arbetet. Det bidrar till bland annat underrapportering, att påverkansförsöken inte diskuteras och riskerar att normaliseras, att parti- och kommunledningen inte får en fullständig problembild, och att åtgärder för att förebygga och hantera otillåten påverkan inte alltid sätts in.
De förebyggande åtgärderna på verksamhetsnivå i kommunerna handlar vanligtvis om att undvika ensamarbete och personfixering i riskmoment, även om det för vissa funktioner kan vara svårt eller olämpligt. På strategisk nivå finns det ofta en säkerhetsmedvetenhet i kommunerna, men den når inte alltid ner till cheferna på verksamhetsnivå, vilket gör att de ofta blir ensamma i att förebygga och hantera otillåten påverkan. Kombinerat med en låg kunskapsnivå och bristande säkerhetsmedvetenhet gör det att risker inte alltid fångas upp och att problemet inte synliggörs. Motstridiga signaler inom kommunen och brister i kommunikationen mellan kommun och polis försvårar processen kring en eventuell polisanmälan, och gör att den utsatta personen ofta upplever att utsattheten inte tas på allvar.
När det gäller förtroendevalda är partierna på nationell nivå ofta relativt omedvetna om problembilden på regional och kommunal nivå, samtidigt som kommunerna tar olika mycket ansvar. Det medför att förtroendevalda på de nivåerna ibland är omedvetna om risker och att de ofta känner sig ensamma i hanteringen av utsatthet. Den föreslagna lagstiftningen om stärkt skydd för vissa förtroendevalda (prop. 2024/25:80) förtydligar delvis ansvarsfördelningen, men omfattar enbart kommun- och regionråd, vilket medför att otydligheten kvarstår för andra förtroendevalda, såsom ordförande och ledamöter i socialnämnder, som också är utsatta.
Rättsväsendet har kommit längre när det gäller otillåten påverkan mot förtroendevalda, och insatserna har också intensifierats i och med att straffen har skärpts för brott mot förtroendevalda. Den föreslagna lag-stiftningen om ett starkare skydd för offentliganställda (prop. 2024/25:141) kan bidra till att minska skillnaderna. Polismyndigheten har också ett utvecklat utredningsarbete som rör brott mot förtroendevalda och har genomfört insatser för att öka anmälningsbenägenheten. De regionala skillnaderna i polisens arbete är dock stora.
Mycket otillåten påverkan går att förebygga
De systemhotande aktörerna använder ofta metoder som inte är tydligt olagliga, vilket gör det svårt att komma åt vissa påverkansförsök rättsligt. Det är därför nödvändigt att kommuner, partier och andra aktörer arbetar förebyggande i sina egna verksamheter. Det handlar både om att minska tillfällena till påverkansförsök och om att stärka individernas och organisationernas motståndskraft. På så vis kan utsattheten och oron minskas, samtidigt som påverkansförsök hindras från att övergå i faktisk påverkan.
Det handlar om att skapa en trygg arbetsmiljö och att ge anställda och förtroendevalda kunskap, redskap och rutiner för att undvika, avvisa och hantera påverkansförsök. Medvetenheten om sårbarheter och andra omständigheter som kan utnyttjas av påverkansaktörer behöver också öka. Kommuner behöver vidare stärka förvaltningskulturen och tydliggöra myndighetsrollen. Skärpt kontrollarbete, tydliga beslutsprocesser och konsekvent myndighetsutövning kan fungera avskräckande och minska de systemhotande aktörernas möjligheter att utöva otillåten påverkan.
Också polisen kan bidra i det förebyggande arbetet, bland annat genom att genomföra och sprida hot- och riskbedömningar. För att de ska grundas på en fullständig problembild behöver Polismyndigheten dock bli bättre på att fånga upp mer subtila påverkansförsök från systemhotande aktörer och identifiera påverkansmotiv i de anmälningar som kommer in, samt koordinera arbetet som finns inom myndigheten. De behöver också förbättra sin information och återkoppling till både utsatta och verksamheterna.
Även om mycket av otillåten påverkan kan förebyggas, ser vi också att det finns en intressekonflikt mellan å ena sidan lagstiftningen och den svenska förvaltningsmodellen och å andra sidan behovet av åtgärder för att minska risken för otillåten påverkan. Exempelvis innebär öppenheten i förvaltningsmodellen svårigheter i skyddet av den enskilda, och i andra delar kan behovet av verksamhetsskydd behöva trumfa den personliga integriteten.
Vad är otillåten påverkan från systemhotande aktörer?
Otillåten påverkan är ett samlingsbegrepp för situationer där en utomstående på ett sätt som är olagligt eller som upplevs som obehagligt eller olämpligt försöker påverka hur någon agerar i sin tjänst eller sitt uppdrag – i det här fallet en förtroendevald eller en kommunanställd. Påverkaren ska ha en intention att påverka och förmedlar intentionen genom exempelvis trakasserier, hot, våld, skadegörelse eller otillbörliga erbjudanden eller relationer (såsom muta eller vänskapskorruption). Givet en viss kontext kan det också göras genom mer indirekta tillvägagångssätt som inte behöver vara brottsliga, såsom obehagliga indirekta hot eller olämpliga kommentarer. Lyckas påverkansförsöket kan det leda till faktisk påverkan.
Brås bedömning och rekommendationer
Otillåten påverkan mot förtroendevalda och kommunanställda kan få långtgående konsekvenser, särskilt när den utövas av personer med koppling till kriminella eller extremistiska grupperingar. Sådana aktörer är ofta strategiska i sina påverkansförsök och utnyttjar de sårbarheter som finns. Risken är därför större att påverkansförsöken leder till att yrkesutövningen eller förtroendeuppdraget faktiskt påverkas. Ibland räcker det med oro för att utsättas för att de förtroendevalda eller kommunanställda ska anpassa sitt agerande. Brå bedömer därför att det är ett problem som behöver tas på allvar. Svårigheterna med att komma åt otillåten påverkan rättsligt gör att Brå bedömer att det framför allt är det brottsförebyggande arbetet som behöver stärkas.
Begreppet otillåten påverkan har kommit att användas i allt fler samman-hang. Det gör att det kan uppstå oklarheter kring vad som ingår i begreppet och hur man bör arbeta för att motverka problemet. Brå och andra samhällsaktörer som tar fram eller förmedlar kunskap på området behöver därför reflektera över och förklara innebörden i de begrepp som används.
Kommunerna är en central del i den offentliga förvaltningen i Sverige och har ett brett uppdrag. Det gör att påverkansförsöken också kan ta sig många olika uttryck. Problemet med otillåten påverkan blir därför särskilt komplext för kommunerna, samtidigt som det är relativt outforskat. Den här studien har gett exempel på hur otillåten påverkan kan se ut i kommunerna, men Brås bedömning är att det fortfarande finns ett behov av att studera fenomenet mer ingående. I framtida studier skulle det till exempel kunna ingå ytterligare analyser av omfattningen av påverkansförsök och faktisk påverkan, samt dess konsekvenser för samhället. Otillåten påverkan mot privata utförare av offentlig verksamhet, såsom privata HVB-hem, eller verksamheter av strategisk betydelse, såsom hamnar, är andra områden som skulle vara relevanta att belysa. Därtill skulle studier utifrån gärningspersonernas perspektiv kunna ge mer information om vilken roll otillåten påverkan spelar i kriminella och extremistiska grupperingars verksamheter.
Rekommendationer till kommuner, partier och myndigheter
- Kommunerna behöver arbeta aktivt mot otillåten påverkan och integrera arbetet i existerande processer. Den handbok som Brå har tagit fram som en del i regeringsuppdraget och som publiceras samtidigt med den här rapporten innehåller våra samlade rekommendationer för hur ett sådant arbete kan se ut.
- Kommunerna kan också gå längre i sitt stöd av förtroendevalda än vad som föreslås i prop. 2024/25:80 om kommunernas ansvar för förtroendevaldas säkerhet genom att också förebygga hot och våld mot andra förtroendevalda än kommunalråd, som omfattas av förslaget. Likaså bör kommuner i större utsträckning utreda och anmäla oegentligheter, tjänstefel och misstänkta brott begångna av anställda och uppdragstagare.
- Partierna nationellt bör säkerställa att även subtila påverkansförsök, korruption och infiltration identifieras, synliggörs och motarbetas på samtliga nivåer. Sveriges Kommuner och Regioner, Statskontoret, Säkerhetspolisen och Brå med flera har relevanta stödmaterial som partierna kan utgå från, inklusive den handbok som släpps samtidigt med den här rapporten. Partierna kan även lära av varandra.
- Partierna nationellt behöver också i vissa hänseenden mer aktivt stötta partiorganisationerna och de förtroendevalda på lokal och regional nivå, bland annat med kunskap om otillåten påverkan och riskanalyser inför nomineringsprocesser, liksom psykosocialt stöd vid oro och utsatthet. Även där kan stödmaterialen vara till stor hjälp.
- Polismyndigheten bör förstärka och utveckla arbetet mot otillåten påverkan genom att
- utvärdera arbetet mot otillåten påverkan och grupperna mot demokratihotande brottslighet (GDB), samt överväga hur utredningar av brott mot offentliganställda bäst kan organisera
- förbättra arbetet med att ta upp anmälningar och tips där det finns ett påverkanssyfte, samt analysera informationen
- förbättra kommunikationen och återkopplingen till målsägare som utsatts för otillåten påverkan och deras organisationer
- i större utsträckning samla och sprida den kunskap och de förmågor som finns på området inom olika delar av myndigheten.
- Kommuner, partier och Polismyndigheten behöver i större utsträckning arbeta tillsammans för att identifiera risker för otillåten påverkan, förbättra hanteringen av polisanmälningar och tips, samt få en gemensam förståelse av såväl problemet som hur det kan hanteras och förebyggas.
- Universitet och högskolor bör överväga att ta upp risker för otillåten påverkan och skyddsfaktorer i socionomutbildningen mot bakgrund av utsattheten bland socialsekreterare. Även inom utbildningar riktade till andra yrkesgrupper med stor utsatthet eller stor sårbarhet kan det övervägas att ta upp otillåten påverkan.
Rekommendationer till regeringen
- Flera statliga utredningar har lämnat förslag med bäring på arbetet mot otillåten påverkan (Ds 2024:24, SOU 2024:1, SOU 2024:75, se även prop. 2024/25:141). Brå har i huvudsak tillstrykt förslagen. Brå ser dock fortsatt ett behov av att överväga att införa en möjlighet att i vissa fall ersätta namn med en anonym beteckning i kombination med ett adekvat sekretesskydd för den offentliganställdes namn.
- Brå ser ett fortsatt behov av att förtydliga ansvaret för de kategorier av förtroendevalda på kommunal och regional nivå som inte omfattas av lagförslaget i prop. 2024/25:80 (se vidare under avsnittet Kommuner med ett strategiskt arbete tar ett större ansvar i kapitel 5). Regeringen bör överväga på vilket sätt det skulle kunna göras.
- Regeringen bör överväga att stärka arbetsgivarens ställning i rättsprocesser där anställda varit utsatta för påverkansförsök. Det skulle ge arbetsgivaren en tydligare roll i rättsprocessen, bidra till att minska oron hos utsatta kopplat till rättsprocessen, och bidra till att fler händelser polisanmäls.
- Regeringen bör överväga om anmälningsskyldigheten som finns för statlig sektor enligt 22 § lagen (1994:260) om offentlig anställning också ska omfatta kommuner. Utifrån våra och tidigare rapporters resultat (Brå 2024:2) finns ingen anledning att exkludera korruption inom kommunal sektor.
Om rapporten
Brottsförebyggande rådet (Brå) har fått i uppdrag av regeringen att studera otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige. Uppdraget är att kartlägga otillåten påverkan mot enskilda förtroendevalda, politiska partier och beslutande församlingar, liksom att belysa hur otillåten påverkan kan ta sig uttryck mot den kommunala förvaltningen. Särskilt fokus är på aktörer och grupperingar inom organiserad brottslighet (Ju2023/00880). Projektets övergripande syfte är att bidra till arbetet med att förebygga och förhindra att organiserad brottslighet och andra systemhotande aktörer i Sverige får inflytande över några av de mest grundläggande institutionerna och aktörerna i det demokratiska systemet.
Projektet delredovisades i december 2023 genom promemorian Utsatthet bland förtroendevalda (Brå 2023). Den här studien utgör projektets slutredovisning. Inom ramen för uppdraget har Brå även tagit fram en separat handbok som framför allt riktar sig till kommunerna (Brå 2025).
Underlaget till delredovisningen utgjordes primärt av svar på Politikernas trygghetsundersökning (PTU), som genomförts vid sex tillfällen sedan 2012, kompletterat med intervjuer med utsatta förtroendevalda, sakkunniga och experter inom området. Den här slutredovisningen bygger därutöver på intervjuer med kommunanställda i ett antal utvalda kommuner, samt med partiernas säkerhetsansvariga och andra partirepresentanter. Sammanlagt har nära 200 personer intervjuats. Intervjuerna i kommunerna kompletterades med en enkät till kommunala säkerhetschefer.