Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Samarbete mellan myndigheter ska skydda unga från kriminella nätverk

Åtta myndigheter har etablerat närmare samarbeten för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.

Kort om Bob

Bob – barn och unga i organiserad brottslighet – bygger på ett uppdrag som regeringen har gett till Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Skolverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och Länsstyrelserna.

Att allt yngre personer utför grova våldsbrott är ett allvarligt samhällsproblem. Sedan ett år tillbaka pågår arbetet med att skapa ett mer strukturerat sätt att motverka denna utveckling. Arbetet inom Bob pågår på såväl nationell som regional och lokal nivå.

– Genom Bob-samarbetet har vi mobiliserat fler aktörer i arbetet med barn och unga i kriminella miljöer. Tillsammans kan vi skapa ett starkare skyddsnät kring barn och unga, för att kunna reagera snabbt och bryta mönster av kriminalitet i ett så tidigt skede som möjligt, säger Jonas Trolle, tillförordnad generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (Brå).

Förstärker och effektiviserar redan fungerande arbetssätt

Kärnan i Bob är att skapa snabba kontaktvägar mellan aktörer på lokal nivå, såsom mellan polis, socialtjänst och skola. Bob stärker och kompletterar redan fungerande arbetssätt kring brottsaktiva barn och unga. För att lyckas behövs ett gemensamt ansvar tas i hela samhället.

Med stöd av samordnade insatser från myndigheter, kommuner och hälso- och sjukvården ska Bob säkerställa att barn och unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk eller redan är involverade i grova brott, snabbt och effektivt får rätt insatser.

Pågående arbete och vägen framåt

I slutredovisningen identifieras flera utmaningar, bland annat behovet av att stödja den lokala nivån för att de ska kunna erbjuda effektiva insatser riktade till målgruppen utsatta barn och unga. Den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk ställer dessutom nya krav på arbetet.
Myndigheterna ser också att en kunskapshöjning om riskbedömningar av kriminellt beteende och om effektiva insatser behövs bland de samverkande parterna. Framöver behöver samverkan också breddas och inkludera fler aktörer, särskilt hälso- och sjukvården men även civilsamhälle och näringsliv.

– Brås roll i Bob-samverkan är att stödja och ge kunskap till de som kan förhindra att barn och unga rekryteras till och utnyttjas i kriminella miljöer. Bob-arbetet har förbättrat samhällets mobilisering i frågan och förutsättningarna för att den kunskap som tas fram sprids och används i praktiken, säger Karin Svanberg, enhetschef, Brottsförebyggande rådet (Brå)

Bob – barn och unga i organiserad brottslighet

Arbetet drivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd vilka utgår från Polismyndighetens lokalpolisområden. På nationell och regional nivå bedrivs arbetet på strategisk nivå, medan arbetet i de lokala samverkansråden ska riktas mot enskilda barn och unga.

Syftet med Bob-strukturen är att:

  • förstärka och effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet,
  • säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder för de som är inblandade i grov kriminalitet,
  • identifiera framgångsfaktorer och metoder samt sprida kunskap om dessa
  • identifiera nya arbetssätt med målgruppen,
  • utgå från individens eller målgruppens behov,
  • länka samman arbetet med målgruppen genom samverkansråd på nationell, regional och lokal nivå.