Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Personer lagförda för brott 2024

Slutlig statistik

I statistiken över personer lagförda för brott redovisas de lagföringsbeslut som fattats av åklagare och domstol under ett kalenderår, det vill säga fällande domslut, godkända strafförelägganden och meddelade åtalsunderlåtelser. Ändamålet med statistiken är att belysa lagföringsbeslutens omfattning, struktur och utveckling samt att beskriva påföljdernas nivå och utveckling. Statistiken är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till de förändringar som skett över tid.

    Fakta om publikationen

    Författare
    Enheten för rättsstatistik
    Övrig information
    © Brottsförebyggande rådet 2025
    urn:nbn:se:bra-1257

    Totalt utdömd strafftid i månader (exklusive livstidsdömda)

    Pressmeddelande

    Fler döms till fängelse under längre tid

    Såväl domslut med fängelse, som den utdömda strafftiden, har fortsatt att öka under 2024. Även ingripande påföljder för ungdomar som sluten ungdomsvård har ökat de senaste åren. Det visar Brås statistik över lagförda personer 2024 som har publicerats tillsammans med statistik över återfall i brott.

    – När det gäller fängelsedomar så är det framför allt strafftider på över två månader som ökat, säger Oskar Lindström, statistiker, Brå.

    Fängelsestraff på minst två månader men högst sex månader, ökade med 12 procent under 2024 jämfört med 2023. Under samma period ökade fängelsestraff på 6–24 månader med 9 procent medan fängelsestraff över 24 månader ökade med 11 procent.

    Under den senaste tioårsperioden har den totala utdömda strafftiden ökat kontinuerligt, 2024 var den 140 procent högre än 2015. Det förklaras både av att antalet fängelsedomar ökat med 38 procent sedan 2015 och att den genomsnittliga strafftiden ökat från 8,6 månader till 15 månader (+ 74 procent), under samma period.

    – Utvecklingen av den utdömda strafftiden bör ses mot bakgrund av de straffskärpningar som genomförts de senaste åren, säger Oskar Lindström.

    Jämfört med 2015 är det framförallt utdömda strafftider för brottskategorierna narkotikabrott samt brott mot person som har ökat, med 289 respektive 135 procent.

    Under 2024 ökade även påföljden sluten ungdomsvård kraftigt, från 119 fall till 224 fall jämfört med 2023. Mellan 2015 och 2022 varierade antalet domslut med påföljden sluten ungdomsvård mellan 47 och 86 fall.

    Återfall i brott

    Av de 75 754 personer med en ingångshändelse 2022, återföll 17 690 personer (23 procent) i brott inom ett år. Andelen bland kvinnorna var 16 procent och bland männen 25 procent. För de som avtjänat sitt straff med fotboja (intensivövervakning), var mediantiden till återfall 34 dagar längre för männen än för kvinnorna.

    Kontakt

    Oskar Lindström (lagföringar)

    Statistiker, Brå.

    E-post: oskar.lindstrom@bra.se

    Telefon: 08-527 58 543

    Martin Jonasson (återfall)

    Statistiker, Brå.

    E-post: martin.jonasson@bra.se

    Telefon: 527 58 504

    Om statistiken

    Statistiken över personer lagförda för brott redovisar de lagföringsbeslut som fattats inom rättsväsendet mot enskilda personer under ett kalenderår, det vill säga domslut (fällande dom i tingsrätt), strafförelägganden samt åtalsunderlåtelser (så kallade åklagarbeslut). Statistikens ändamål är att belysa lagföringsbeslutens omfattning, struktur och utveckling samt att beskriva påföljdernas nivå och utveckling. Dessutom ger statistiken en övergripande bild av de personer som är föremål för lagföringsbeslut och hur de fördelar sig med avseende på kön, ålder och tidigare belastning.

    Antalet lagföringsbeslut beror ytterst på hur många brott som anmäls och klaras upp hos polis och åklagare tidigare i rättskedjan. För att förstå och tolka utvecklingen av lagföringsbesluten bör man därmed ta hänsyn till förändringar i statistiken över antalet anmälda brott och antalet handlagda brott.

    Det är bara en del av alla polisanmälda brott som leder till åtal och slutligen till en fällande dom eller till någon annan typ av lagföringsbeslut. Ett lagföringsbeslut kan dessutom omfatta flera brott, och antalet beslut är följaktligen betydligt färre än antalet anmälda brott.

    Begreppet lagföringsbeslut kan delas in i olika typer. I den statistik som redovisas här ingår domslut, strafförelägganden och åtalsunderlåtelser i begreppet. Ordningsbotsförelägganden, som också är en typ av lagföringsbeslut, inräknas däremot inte, utan redovisas i stället i separata tabeller. Inte heller lagföringsbeslutet företagsbot ingår i statistiken.