Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Uppdrag om fortsatt stöd
till befintliga etableringar
av gruppvåldsintervention
(GVI)

Delredovisning av regeringsuppdrag Ju2024/0221

Den 1 februari 2024 gav regeringen i uppdrag till Brå, Kriminalvården och Polismyndigheten att fortsätta ge stöd till befintliga etableringar av GVI i Sverige. Det här är delredovisningen av regeringsuppdraget, som innehåller information om arbetet under 2024.

Fakta om publikationen

Övrig information
© Brottsförebyggande rådet 2025
urn:nbn:se:bra-1223

Sammanfattning

Information om arbetet under 2024

Samverkansmyndigheterna arbetar för att skapa förutsättningar för en god implementering i enlighet med GVI-strategins grundläggande principer. Utgångspunkterna är att GVI-strategin ska anpassas till lokala förhållanden och förutsättningar, dock utan att göra avkall på de teoretiska antaganden som strategin bygger på. Arbetet under 2024 med uppdraget att fortsatt stödja de befintliga etableringarna bygger vidare på kunskap och insikter från tidigare genomfört arbete samt slutsatser från genomförda utvärderingar av de svenska GVI-arbetet.

Samverkansmyndigheterna har med sitt gemensamma nationella stödteam under året fortsatt att stödja de lokala etableringarna i att anpassa och utveckla det lokala GVI-arbetet. Det har främst skett genom att kontinuerligt samla en rad nätverk och grupper för att skapa förutsättningar för kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte mellan etableringarna:

  • GVI- nätverket, etableringarnas projektledare, strategiförvaltare och koordinatorer i nätverk.
  • Kommunikationsgruppen bestående av representanter från samverkansmyndigheterna stödjer implementeringarna men har också haft i uppgift att synliggöra regeringsuppdraget och samordna den nationella kommunikationen.
  • Nätverket för etableringarnas polisiära underrättelsefunktioner. Etableringarna får också operativt stöd i kartläggnings- och analysarbetet.
  • Forskarnätverket består av forskare från ett flertal universitet i Sverige som alla har genomfört utvärderingar av GVI-arbeten.

Nationella stödteamet har under 2024 haft ett fördjupat fokus i stödet på att möjliggöra mer involvering från lokalsamhället i arbetet samt att öka förmågan till egenuppföljning.

Samverkansmyndigheterna har sedan tidigare tagit fram ett digitalt metodstöd för implementering av GVI. I takt med att arbetet utvecklas och fler lokala och nationella anpassningar genomförs, finns det ett behov av att uppdatera befintligt metodstöd. Under året har därför att det digitala metodstödet uppdaterats en bedömningsmodell för GVI-etableringar tagits fram. En grundläggande förutsättning för att GVI-strategin ska ge effekt är den strategiska ledningen och styrningen av arbetet. Projektledningens mandat i genomförandet är viktig. Ledningens kunskap och förståelse för strategin är också av avgörande betydelse. Stödet från nationella stödteamet har därför i vissa fall handlat om att hjälpa projektledningen i förändringsledning.

Under året har det svenska GVI-arbetet tilldragit sig intresse från andra europiska länder och samverkansmyndigheterna har vid flera tillfället presenterat det svenska GVI-arbetet i internationella sammanhang. Många av de insikter som genererats under regeringsuppdraget har även omhändertagits i ett separat EU-projekt som beviljades medel under året. EU-projektet tar sikte på ett långsiktigt omhändertagande av GVI-strategin på nationell nivå i Sverige samt att få GVI att implementeras på fler platser i Sverige.

Om rapporten

Den grova våldsbrottsligheten med skjutningar och sprängningar i den kriminella miljön är omfattande och innebär ett stort samhällsproblem i Sverige i dag. Det grova och dödliga våldet står högt upp på den kriminalpolitiska agendan, och efterfrågan på effektiva åtgärder och initiativ som kan minska våldet och våldstrenden är stor. Därför gav regeringen i september 2021 Brottsförebyggande rådet (Brå), Polismyndigheten och Kriminalvården2 i uppdrag att sprida GVI, som är strategin bakom Sluta skjut, till fler orter i Sverige.3 Det uppdraget slutredovisades den 1 mars 2024.
Utöver Sluta skjut i Malmö, som redan hade infört GVI, skapades etableringar av GVI i Örebro, Göteborg, Järfälla och /Upplands-Bro, Huddinge samt Uppsala4 inom ramen för det regeringsuppdraget.

Den 1 februari 2024 gav regeringen samverkansmyndigheterna i uppdrag att fortsätta ge stöd till befintliga etableringar av GVI i Sverige. En beskrivning av uppdragets genomförande ska redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) senast den 1 mars 2025 när det gäller arbetet under 2024, och senast den 1 mars 2026 när det gäller arbetet under 2025. Redovisningarna ska innehålla information om, och om möjligt resultat av, pågående och avslutade utvärderingar.

Det här är delredovisningen av regeringsuppdraget, som innehåller information om arbetet under 2024.