Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Det brottsförebyggande arbetet i Sverige

Nuläge och utvecklingsbehov 2019

Hur ser det brottsförebyggande arbetet ut i Sverige? Vilka utvecklingsbehov finns? I denna rapport beskrivs det brottsförebyggande arbetet under 2018 – ta del av resultat från enkätundersökningar samt en omvärldsanalys av pågående arbete nationellt, regionalt och lokalt.

Fakta om publikationen

Författare
Malin Jonsson och Johan Lindblad
Övrig information
© Brottsförebyggande rådet 2019
urn:nbn:se:bra-818
Illustrerad bild på personer som gör en orsaksanalys

Sammanfattning

Hur ser det brottsförebyggande arbetet ut i Sverige? Vilka utvecklingsbehov finns? I denna rapport beskrivs det brottsförebyggande arbetet under 2018, med hjälp av resultat från enkätundersökningar och intervjuer samt en omvärldsanalys av pågående arbete nationellt, regionalt och lokalt. Tonvikt har lagts vid sådant som beskrivits som särskilt viktigt i det brottsförebyggande programmet Tillsammans mot brott.

Brå har sedan 2017 i uppdrag av regeringen att årligen beskriva det brottsförebyggande arbetet i Sverige – lokalt, regionalt och nationellt – och att sammanfatta nuläget och utvecklingsbehoven. Detta är den tredje årsrapporten som Brå redovisar inom ramen för detta uppdrag. Rapporten riktar sig till beslutsfattare och tjänstepersoner inom brottsförebyggande arbete på nationell, regional eller lokal nivå.

Det brottsförebyggande arbetets utmaningar:

  • Prioritet och kunskap om de brottsförebyggande frågorna behöver höjas.
  • Mer riktat arbete utifrån samverkansprocessen behövs.
  • Fler aktörer behöver involveras och innovationsförmågan öka.
Grafik på sverigekarta som till tre fjärdedelar är blå och till en fjärdedel vit, med texten 76 % av samordnarna arbetar heltid med brottsförebyggande frågor

Andel länsstyrelsesamordnare som arbetar heltid med brottsförebyggande frågor.