Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Årsrapport för det brottsförebyggande arbetet 2016

År 2016 innebar stora utmaningar för svenska myndigheter: polisens omorganisation, det rådande säkerhetsläget och den ökade migrationen till Sverige, för att nämna några. Här beskrivs några av de initiativ som påverkade arbetet under 2016 och resultat från några nya granskningar av det brottsförebyggande arbetet som genomförts.

Brå har fått i uppdrag att årligen beskriva det brottsförebyggande arbetet i en årsrapport. Den här rapporten är den första i det slaget som har ett starkt fokus på att beskriva uppbyggnaden och utvecklandet av den verksamhet som Brå bedriver i form av stöd till lokalt brottsförebyggande arbete. I kommande rapporter ger vi en mer utförlig beskrivning av verksamheten och organisationen av regionalt och lokalt brottsförebyggande arbete. Dessutom kommer mer utförliga bedömningar av utvecklingsbehov att göras.

Fakta om publikationen

Övrig information
© Brottsförebyggande rådet 2017
urn:nbn:se:bra-700

Sammanfattning

Medias och polisens beskrivningar av socialt utsatta områden handlar ofta om ordningsproblem. Det rapporteras om skjutningar, attacker mot blåljuspersonal och öppen droghandel. Utifrån dessa redogörelser är det lätt att läsa in en negativ utveckling av utsatthet och otrygghet samt ett bristande förtroende för rättsväsendet i dessa områden.

Denna rapport beskriver omfattning och utveckling över tid av utsatthet för brott, otrygghet och oro samt förtroende för rättsväsendet i socialt utsatta områden i jämförelse med andra urbana områden. Rapporten baseras på Nationella trygghetsundersökningen (NTU) och ger en övergripande lägesbild över
nämnda aspekter. Kvinnors och mäns otrygghet och utsatthet är särredovisade. Rapporten vänder sig till regeringen och till rättsväsendets olika myndigheter.