Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Hatbrott 2010

Statistik över polisanmälningar med identifierade hatbrottsmotiv

I Hatbrott 2010 redovisas uppgifter om utsatthet för hatbrott utifrån målsägandeuppgifter och den Nationella trygghetsundersökningen (NTU).

Fakta om publikationen

Författare
Klara Klingspor, Anna Frenzel
Övrig information
© Brottsförebyggande rådet 2011
urn:nbn:se:bra-434
Rapport 2011:8

Om rapporten

Rapporten är en sammanställning av statistik över polisanmälda brott med identifierade hatbrottsmotiv i Sverige år 2010. Ett hatbrott kan vara allt från ett mord till kränkande klotter på någons husvägg – motivet till brottet avgör om det är ett hatbrott eller inte. Även om oenighet råder om vad som bör inkluderas i termen hatbrott råder internationell enighet om att händelsen är ett resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde. Uppgifter om hatbrott har redovisats i Sverige sedan 1993.

I Hatbrott 2010 redovisas uppgifter om utsatthet för hatbrott utifrån målsägandeuppgifter och den Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Dessutom redogör rapporten för hur stor andel av hatbrottsanmälningarna som personuppklarats och i hur hög grad personer som misstänks för hatbrott är brottsligt belastade.

I rapporten ges även information om huruvida hatbrotten är vit makt-ideologiskt motiverade, om de personer som misstänks för brotten samt om hatbrottens regionala fördelning.