Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Korruptionens struktur i Sverige

"Den korrupte upphandlaren" och andra fall om mutor, bestickning och maktmissbruk.

Många brott begås av och drabbar människor utan makt och inflytande. Korruptionens struktur i Sverige handlar i stället om brott där gärningspersonerna — muttagarna — missbrukar sin makt och om mutgivarna som vill att andra ska missbruka sin makt.

Fakta om publikationen

Författare
Monika Karlsson, Lars Korsell
Övrig information
© Brottsförebyggande rådet 2007
urn:nbn:se:bra-287
Rapport 2007:21

Om rapporten

Kartläggning av brottsligheten

Rapporten innehåller en genomgång av den kända korruptionsbrottsligheten, av sådana fall som har satt avtryck i brottsmisstankar och ärenden hos Riksenheten mot korruption inom Åklagarmyndigheten.

I rapporten frågas också vilken korruptionsbrottslighet som rimligtvis finns i Sverige men som av olika skäl inte kommer upp till ytan. Det sker genom att man jämför Riksenhetens ärenden med vad internationell forskning säger om korruption i västerländska demokratier.

Tjänster, gentjänster, mutor, gåvor — korruptionen har många ansikten och på senare år har korruption blivit ett allt hetare kriminalpolitiskt ämne, både nationellt och internationellt.

Korruptionens struktur i Sverige innehåller den första systematiska inventeringen av den upptäckta korruptionsbrottsligheten i Sverige och den första analysen av var den dolda brottsligheten kan finnas. Rapporten diskuterar också strategier och metoder för att motverka korruption.