Brå-Lean

Försöksprojekt för ökad uppklaring av mängdbrott

Polisen kritiseras från många håll – från politiker, media och allmänhet – för att för få brott klaras upp. Det gäller inte minst uppklaringen av det som kallas mängdbrott, till exempel stöld och misshandel.

Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Förväntningarna på hur stor andel av brotten som polisen egentligen borde klara upp är ofta ganska diffusa. Det sägs främst att andelen är för låg. Vad är då rimliga förväntningar på polisens utredningsresultat? Hur mycket bättre kan resultaten bli och hur ska det gå till?

För att försöka besvara dessa frågor har Brå genomfört ett försöksprojekt för ökad uppklaring av mängdbrott i samarbete med Polisen och Åklagarmyndigheten. Försöksprojektet, som kom att kallas Brå-Lean, genomfördes i City polismästardistrikt i Stockholm vid sidoenheten Norrmalm under våren 2014. Utöver projektledningsgruppen ingick ett 50-tal polisanställda samt två åklagare i projektet.

Fakta om publikationen

Författare: Anna Eksten
Publikationsår: 2015

Rapport: 2015:9
ISBN 978-91-87335-43-3
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-593

Snacka om brott – en podd från Brå

Hur många brott är möjliga att klara upp?

Snacka om brott: avsnitt 2

Hur många brott är möjliga att klara upp?

2. Hur många brott är möjliga att klara upp?

Tillsammans med City-polisen i Stockholm har Brå genomfört ett försöksprojekt för att undersöka möjligheten att klara upp fler mängdbrott.

Medverkande: Anna Eksten, utredare på Brå. Jakob Svensk, polisassistent på Norrmalmsenheten i Stockholm.
Programledare:
Johannes Rosenberg
Publicerad
: 1 april, 2015

Relevanta publikationer: Brå-Lean. Försöksprojekt för ökad uppklaring av mängdbrott; Varför gav fler poliser inte ökad personuppklaring?

Kundkorg

Summa: