Hatbrott 2011

I Hatbrott 2011 redovisas uppgifter ur polisanmälningar med olika identifierade hatbrottsmotiv samt utsatthet för främlingsfientliga och homofobiska hatbrott.
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Utanför mataffären hörde målsägande någon ropa "jävla invandrare, stick tillbaka till ditt land, jag hatar er!" Mannen var väldigt aggressiv och målsägande kände sig oerhört kränkt.

Ovanstående citat är ett typiskt exempel på ett främlingsfientligt hatbrott hämtat ur Hatbrott 2011. Rapporten kan betraktas som en årsbok över hatbrottsstatistiken. Den utgörs främst av polisanmälningar med identifierade hatbrottsmotiv, men även av uppgifter om självrapporterad utsatthet för hatbrott från Nationella Trygghetsundersökningen (NTU). Ett hatbrott kan vara allt från kränkande klotter till mord — det är motivet till brottet som avgör om det är ett hatbrott eller inte. Även om oenighet råder om vad som bör inkluderas i termen hatbrott råder internationell enighet om att händelsen är ett resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde. Statistik om hatbrott i Sverige har redovisats årligen
sedan 1993.

I Hatbrott 2011 redovisas uppgifter ur polisanmälningar med olika identifierade hatbrottsmotiv samt utsatthet för främlingsfientliga och homofobiska hatbrott utifrån NTU. I rapporten ges även information om hur stor andel av anmälningarna från föregående år som klarats upp, huruvida de anmälda hatbrotten är vit makt-ideologiskt motiverade samt hatbrottens regionala fördelning.

Fakta om publikationen

Författare: Fredrik Aspling och Carina Djärv
Publikationsår: 2012
Antal sidor: 92

Rapport: 2012:7
Publikationsnummer: ISBN 978-91-86027-92-6
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-474

Kundkorg

Summa: