Rapportomslag Idéskrift 17 - Topplistor

Idéskrift 17. Topplistor

Introduktion till polisens gärningsmannainriktade strategier mot brott

Den här idéskriften ger en introduktion till polisens gärningsmannainriktade strategier. Bakgrunden är att den svenska polisen använder allt mer proaktiva insatser för att förebygga brott.
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Metoder, erfarenheter och strategier

En metod är tio-i-topplistor, där i förväg identifierade personer blir föremål för särskild uppmärksamhet från polisens och andra myndigheters sida. En annan metod är att polisen fångar upp personer som begår vissa typer av brott, exempelvis rattfylleri, drograttfylleri och olovlig körning. Det handlar om personer som återkommande och i stor skala begår brott, personer som har behov av missbruksvård och ungdomar som dras in i kriminalitet.

Vissa av verksamheterna bygger på långtgående samverkan mellan å ena sidan polisen och åklagarna och å andra sidan socialtjänsten och landstingens missbruksvård. I skriften beskrivs vilka konkreta strategier verksamheterna innehåller och vilka erfarenheter som vunnits i andra länder och genom forskning. Flera exempel ges på gärningsmannainriktade verksamheter i Sverige.

Fakta om publikationen

Författare: Roland Svensson
Publikationsår: 2008

Publikationsnummer: ISBN 978-91-86027-05-6
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-310

Kundkorg

Summa: