Rapportomslag Tillgångsinriktad brottsbekämpning

Tillgångsinriktad brottsbekämpning

Myndigheternas arbete med att spåra och återföra utbyte av brott

Logiken bakom en stor del av brottsligheten är ekonomisk. Det handlar om pengar. Hur kan rättsväsendet då bli effektivare med att bekämpa brottsligheten? Genom att gå på pengarna, förstås!
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Effektivt för att förebygga brott

Om myndigheterna riktar in sig på att ta gärningspersonernas pengar och annan egendom minskar lönsamheten med att begå brott. Det bör ha en kraftigt brottsförebyggande effekt. Det är visserligen illa nog att straffas. Många gärningspersoner räknar med det, men de är inte beredda på att också förlora sin lön för mödan. Att bli av med pengarna är därför ett mångdubbelt värre straff, menar förespråkarna för en mer tillgångsinriktad brottsbekämpning.

Denna rapport gör ett nedslag i den tillgångsinriktade brottsbekämpning som börjar ta form i dagens Sverige. I centrum för beskrivningen står Brottsutbytesenheten på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm och Regionalt underrättelsecenter Västra Götaland i Göteborg.

I rapporten undersöks vilka hinder och möjligheter som finns för en tillgångsinriktad brottsbekämpning, liksom strategier och metoder för att bli effektivare.

Fakta om publikationen

Författare: Daniel Vesterhav, Malin Forsman, Lars Korsell
Publikationsår: 2008

Rapport: 2008:10
Publikationsnummer: ISBN 978-91-85664-97-9
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-314

Kundkorg

Summa: