Rapportomslag Organiserat svartarbete i byggbranschen

Organiserat svartarbete i byggbranschen

Byggbranschen har länge pekats ut som ett problemområde när det gäller ekonomisk brottslighet. Organiserat svartarbete i byggbranschen beskriver den organiserade handeln med svart arbetskraft som omsätter stora summor pengar som aldrig beskattas.

Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Helt plötsligt har vi brist på folk och det måste fixas. Vi kan inte gå till beställaren och säga att 'vi måste ha två månaders förlängning på det här projektet för vi har inte personal', det köper inte dom.

Josef, personalchef

Fixare och entreprenörer

Byggbranschen har länge pekats ut som ett problemområde när det gäller ekonomisk brottslighet. Organiserat svartarbete i byggbranschen handlar om hur Josef och andra i branschen "trixar till" sin verksamhet. I rapporten beskrivs den organiserade handeln med svart arbetskraft som omsätter stora summor pengar som aldrig beskattas. Rapporten skildrar hur svartarbetet struktureras, vad som skapar förutsättningar för brottsligheten, mötet mellan den svarta och vita ekonomin och vilka roller som förekommer, såsom fixaren, målvakten och den kriminella entreprenören.

Rapporten bygger på intervjuer, analyser av förundersökningar och telefonavlyssningar samt en nätverksanalys. Löpande genom rapporten får läsaren också följa en fiktiv berättelse om Danne och se hur han utvecklas från lärling till fullfjädrad ekobrottsling.

Rapporten har tagits fram av Brå på initiativ av Byggbranschen i samverkan med Ekobrottsmyndigheten.

Fakta om publikationen

Författare: Anna Carlström, Henrik Lantz Hedström, Anita Heber
Publikationsår: 2007

Rapport: 2007:27
Publikationsnummer: ISBN 978-91-85664-83-2
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-279

Kundkorg

Summa: