Rapportomslag Hatbrott 2006

Hatbrott 2006

Rapporten Hatbrott 2006 är en sammanställning av polisanmälningar med hatbrottsmotiv i Sverige år 2006.
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Fyra typer av motiv bakom brotten

Tidigare år har tre motiv redovisats, främlingsfientlighet, antisemitism och homofobi, men från och med i år redovisas även islamofobiska hatbrott.

Uppgifter om hatbrott har redovisats sedan år 1993. Från år 2006 har Brå haft det fulla ansvaret för såväl insamling som bearbetning och bedömning av alla hatbrottsanmälningar. Tidigare fokuserades på koppling till vit maktmiljön medan Brå nu i stället har en mer direkt fokusering på hatbrott.

Hatbrott är en kränkning och ett resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde. När någon begår ett hatbrott är det inte bara offret som utsätts, utan även alla de personer som ingår i samma minoritetsgrupp drabbas.

Till skillnad från tidigare års rapporter redovisas även uppgifter om tillvägagångssätt vid brottet, brottsplats och relationen mellan gärningsperson och offer. Nya fakta kan ge en bättre bild av den anmälda hatbrottsligheten. I rapporten ges även information om huruvida hatbrotten är ideologiskt motiverade, om regional fördelning av hatbrotten samt om för brotten skäligen misstänkta personer.

Fakta om publikationen

Författare: Tove Sporre, Klara Klingspor, Jennie Wigerholt
Publikationsår: 2007

Rapport: 2007:17
Publikationsnummer: ISBN 978-91-85664-73-3
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-264

Kundkorg

Summa: