Rättsväsendets informationsförsörjning (RIF), etapp 2Rättsväsendets informationsförsörjning (RIF) är ett samarbete mellan rättsväsendets myndigheter, med målet att digitalisera och utveckla informationsutbytet mellan myndigheterna i rättskedjan.
Publicering och vidareutveckling av ny statistik över brott och brottsmisstankar i brottmålsprocessenFör att tillvarata den potential som rättsväsendets informationsförsörjning (RIF) innebär för utvecklingen av kriminalstatistiken, har funktionen för utveckling av rättsstatistiken (Fur) i flera år arbetat för att utveckla nya löpande statistikprodukter, som ska kunna användas för att bättre följa upp rättsväsendets verksamheter.
Surveybaserad statistik om brott och utsatthet för brott
Produktion och förvaltning av Nationella trygghetsundersökningen (NTU)Den årliga Nationella trygghetsundersökningen (NTU) mäter sedan 2005, genom en omfattande enkätundersökning, utsatthet för olika typer av brott, trygghet, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av rättsväsendet.
Skolundersökningen om brott (SUB)Brå genomför regelbundet en nationell skolundersökning om brott (SUB). Undersökningen utgör ett viktigt kunskapsunderlag om brottslighet bland ungdomar i årskurs 9 i Sverige, och omfattar både deras egen brottsutövning och deras utsatthet för brott.
Politikernas trygghetsundersökning (PTU)På uppdrag av regeringen ska Brå kartlägga omfattningen av hot, våld och trakasserier som politiskt förtroendevalda har utsatts för under mellanvalsåret 2020.
Socialt utsatta områden, med utgångspunkt i NTUBrå har tidigare, med utgångspunkt i Nationella trygghetsundersökningen (NTU), redovisat utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet i socialt utsatta områden.
Brott i nära relationerBrå publicerade 2014 en nationell kartläggning av brott i nära relationer, det vill säga brott som begås av en partner eller före detta partner. Kartläggningen gjordes inom ramen för Nationella trygghetsundersökningen (NTU) och utformades så att den skulle kunna återupprepas.
Fördjupad studie om hatbrottI instruktionen för Brå anger regeringen att myndigheten årligen ska ta fram kunskap om hatbrott, och i myndighetens regleringsbrev för 2020 förtydligar regeringen detta uppdrag genom att ange att Brå under året ska genomföra en eller flera studier om hatbrott som ska fördjupa kunskapen om hatbrottslighetens omfattning och karaktär, utsatta individers och gruppers behov eller rättsväsendets hantering av hatbrott.
Bedömningar av framtida verksamhetsvolymer i rättskedjanSedan 2008 har Brå, på regeringens uppdrag, arbetat med årliga prognoser över in- och utflödet i rättsväsendets framtida verksamhetsvolymer, tillsammans med Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården.
StatistikserviceEn av de löpande huvuduppgifterna för Brås statistikverksamhet är att ta fram specialanpassad statistik och lämna ut mikrodata från de register som ligger till grund för statistiken, på begäran av forskare och andra användare.
Internationellt statistiksamarbeteSom statistikansvarig myndighet medverkar Brå aktivt i det internationella samarbetet på statistikområdet för rättsväsendet.
Strategiska brottStrategiska brott definieras som de brott som vid en första lagföring starkast indikerar en fortsatt brottslighet i form av ett flertal nya lagföringar.
Islamofobiska hatbrottUnder senare år har en ökad rapportering av islamofobisk hatpropaganda och islamofobiska hatbrott skett i Sverige och runt om i Europa.
NarkotikamarknaderBrå ska, på uppdrag av regeringen, kartlägga narkotikamarknader i Sverige.
Det dödliga våldets utveckling fram till 2017Dödligt våld är en brottstyp som får stor uppmärksamhet, i Sverige liksom i andra länder. Brottstypen har också en särskild relevans i den kriminologiska forskningen och är central vid studier av brottsutvecklingen.
Utsatthet för brott på asylboendenFör att säkra allas rätt till trygghet, har staten ett särskilt ansvar för att också dess asylboenden erbjuder en trygg miljö.
Ungdomsrån – omfattning, utveckling och karaktärBrå ska öka kunskapen om fenomenet ungdomsrån i en ny studie. Målet med projektet är att bidra med ett kunskapsunderlag gällande ungdomsrån som kan ligga till grund för beslut och åtgärder för att förebygga och förhindra dessa.
Sammanställning över polisforskningen i SverigePå regeringens uppdrag publicerade Brå i oktober 2018 en sammanställning över polisforskning som publicerats i Sverige under perioden 2010–2017.
Uppföljning av sexualbrottslagstiftningenBrå ska på uppdrag av regeringen följa upp och analysera lagtillämpningen av våldtäktsbrottet, efter de lagändringar som infördes den 1 juli 2018.
Kroppsburna kamerorVåren 2018 inledde Polismyndigheten i region Stockholm, tillsammans med Nationella operativa avdelningen (Noa), en pilotverksamhet där närmare trehundra poliser i yttre tjänst utrustades med en ny typ av kroppsburna kameror.
Förläggning av arbetstid inom PolismyndighetenFrågan om arbetstidens förläggning har varit en knäckfråga för polisen under lång tid. En rad rapporter, både interna och externa, har pekat på att arbetstiden i Polismyndigheten inte är tillräckligt anpassad till verksamhetens behov.
Anmälda och uppklarade våldtäkter i EuropaSverige har länge haft det högsta antalet våldtäktsanmälningar per invånare i Europa. Samtidigt ligger andelen anmälningar som leder till åtal och fällande dom på en låg nivå i Sverige, jämfört med övriga länder i Europa.
SödertäljesatsningenBrå genomför en fallstudie av Södertäljesatsningen, en myndighetsgemensam insats mot organiserad brottslighet i Södertälje, i syfte att beskriva, analysera och följa upp genomförandet och resultatet av insatsen samt beskriva hur den uppkom.
Skrift om fasmodellenI samband med seminarier som Brå höll tillsammans med polisen i Västra Götaland och Göteborgs stad 2014 formulerades en modell, den så kallade fasmodellen (tidigare kallad fasteorin).
Utvärdering av Kriminalvårdens försöksverksamhet med inslussningsprogramAtt minska risken för klienters återfall i brott är en av Kriminalvårdens främsta uppgifter. Under perioden 1 januari 2019 till och med 30 juni 2020 bedriver Kriminalvården en försöksverksamhet som syftar till att minska återfall i brott i Västra Hisingen i Göteborg, Norrköping och Umeå.
Enhetligt dömandeEn grundläggande princip i tillämpningen av svensk rätt är ekvivalensprincipen – att lika fall behandlas lika.
Finansiering av terrorismPå initiativ från Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Samordningsfunktionen), ska Brå undersöka finansiering av terrorism.
Strategisk utveckling av det brottsförebyggande arbetetDen brottsförebyggande verksamheten vid Brå förstärktes när regeringen 2017 presenterade ett nytt nationellt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott . I samband med det nya programmet gav regeringen Brå i uppdrag att utveckla det nationella stödet till och samordningen av brottsförebyggande arbete.
Nationell nätverksstrukturBrå har i uppdrag att stödja och utveckla en nationell nätverksstruktur, som i första hand ska bidra till samverkan mellan myndigheter, främja erfarenhets- och kunskapsutbyte och vara ett forum för att gemensamt omhänderta nya brottsfenomen som kräver koordinerade insatser.
Stöd till det regionala brottsförebyggande arbetetLänsstyrelserna har i uppdrag av regeringen att inrätta regionala samordnare i syfte att stödja utvecklingen av ett kunskapsbaserat och effektivt brottsförebyggande arbete på regional och lokal nivå.
Stöd till brottsförebyggande arbete på lokal nivåBoken Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete är Brås mest använda och sålda produkt, och används aktivt i det lokala brottsförebyggande arbetet.
Utbildning i brottsförebyggande arbeteBrå ska sprida och förvalta grundläggande utbildning som bidrar till att höja kunskapsnivån och underlätta samordningen hos brottsförebyggande aktörer – såsom kommunsamordnare, kommunpoliser och andra brottsförebyggande aktörer på lokal, regional och nationell nivå.
Spridning av god praktikBrå verkar för att stimulera och stödja utvecklingen av det brottsförebyggande arbetet i hela landet genom flera kommunikationskanaler.
KunskapsinhämtningCVE ska samla in och sammanställa kunskap, utifrån befintlig forskning och beprövad erfarenhet, om arbete mot våldsbejakande extremism.
KunskapsspridningEn uppgift för CVE är att bidra till att sprida information och kunskap, och öka förståelsen för det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.
Behovsanpassat stödGenom CVE ska Brå ge behovsanpassat stöd till lokala aktörer för att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.
SamordningDet är flera aktörer som har ett ansvar och en roll i att förebygga och motverka våldsbejakande extremism, på både nationell, regional och lokal nivå. CVE har i uppgift att bidra till och stärka samordning och utveckling av det förebyggande arbetet med olika samhällsaktörer på alla nivåer i samhället, inom ramen för deras respektive roller.