Polen vann ECPA 2010

2010-12-19
Bedrägerier mot äldre är ett stort problem i många länder — så även i Polen. Därför har ett polskt projekt arbetat för att öka säkerheten för äldre personer.
Bedrägerier mot äldre är ett stort problem i många länder — så även i Polen. Därför har ett polskt projekt arbetat för att öka säkerheten för äldre personer. Nu har projektet vunnit årets upplaga av den europeiska brottsförebyggande tävlingen ECPA.
EUCPN logotyp
Det vinnande polska projektet Safe Senior fokuserar på äldre personers trygghet och säkerhet. Bedrägerier mot äldre beskrivs i projektet som ett problem.

Bedragare låtsas vara barnbarn


I Polen har en typ av bedrägeribrott mot äldre som kallas "barnbarns-bedrägerier" blivit ett problem. Strategin vid brotten kan något förenklat beskrivas som att bedragaren ringer till den äldre via telefon och utger sig för att vara någon närstående, till exempel ett barnbarn, som behöver ett lån som en vän ska komma att hämta. Den äldre kan sedan bli bestulen på flera sätt. Det kan ske exempelvis genom att den äldre ger pengar direkt eller indirekt till fel person eller via inbrott där pengar som lagts i ett kuvert i hemmet blir stulna.

Ett av projektets mål är att öka säkerheten för äldre och få dem att känna sig tryggare samt aktivera fler äldre i grannsamverkan. Man har arrangerat informationsmöten och workshops där deltagarna fått ficklarm som är kopplade till polisen. En viktig insats har också varit att öka förtroendet för just polisen bland de äldre.

Nästa år avgörs ECPA i Polen


Det är första gången Polen vinner ECPA (European Crime Prevention Award). I juryns motivering står bland annat att man hoppas att priset ska främja det brottsförebyggande arbetet i landet. Företrädare för projektet fick utöver äran även ta emot 20 000 euro i vinstpengar vid en ceremoni i Bryssel. Temat för årets tävling var "Brott i hemmiljö — förverkligandet av det säkra hemmet".

Det var 17 europeiska länder som deltog i tävlingen, däribland Sverige som representerades av Svenska Bostäders trygghetsarbete i Järva som vann den svenska deltävlingen i oktober. Belgien arrangerade tävlingen i kraft av att man är ordförandeland i EU under hösten 2010. Nästa år kommer tävlingen att avgöras i Polen, då landet tar över ordförandeklubban för EU under andra halvåret 2011.