Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Foto av Fredrik Melton, CVE.

Fredrik Meiton redaktör för årsboken om våldsbejakande extremism. Han är utredare på Center mot våldsbejakande extremism (CVE) som är placerat inom Brå.

Kunskapsstöd

Årsbok om arbetet mot våldsbejakande extremism

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) publicerar för första gången en årsbok. Skriften samlar aktuell kunskap och erfarenhet som rör förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.

Hur beskriver man den våldsbejakande extremismen i Sverige 2025? Å ena sidan handlar det om personer som vill omdana samhällsordningen och är beredda att ta till våld för att nå det, där vänsterextremism, högerextremism och radikal islamism är de tre dominerande ideologierna. Å andra sidan är det allt mindre värdefullt att tala i dessa termer, menar Fredrik Meiton redaktör för CVE:s nya årsbok om våldsbejakande extremism.

– Gränserna mellan de olika extremistmiljöerna och ideologierna luckras upp. Våra målgrupper vittnar om unga människor som via sociala medier radikaliseras in i en vag våldsbejakande extremism som inte drivs av ideologi. De hänger på högerextrema forum samtidigt som de tittar på avrättningsvideos från IS och läser om olika konspirationsteorier.

En annan trend är att främmande makt använder sig av kriminella nätverk för att nå sina mål. Resultatet blir en salig blandning av organiserad brottslighet, internationell terrorism och geopolitik, där man inte vet var det ena slutar och det andra börjar.

– Den traditionella beskrivningen fångar inte riktigt dagens verklighet. Beställaren har ett politiskt motiv och offret är politiskt utvalt, men utföraren är en gängkriminell som bara är ute efter pengar och varken bryr sig eller förstår konsekvenserna av sin handling.

Den primära målgruppen är yrkesverksamma i kommuner, som kommer i kontakt med extremism på konkreta sätt. För att vara framgångsrika i sin yrkesroll behöver de ofta ha god kännedom inom många olika områden – allt från vad våldsbejakande extremism är och hur det utvecklas till sekretesslagstiftning och hur man för svåra samtal på ett nyfiket, icke-fördömande sätt.

Årsboken finns att läsa på CVE:s webbplats Länk till annan webbplats.

Tre lästips från årsboken

  • För yrkesverksamma i kommunerna – Texten om informationsdelning, så man vet vad man får och inte får göra när man delar information samt vad som är på gång inom området.
  • För politiker och beslutsfattare – Tematexterna om ideologier och hur uppblandat det är, så man kan ta sig an de strategiska frågorna på ett mer kunskapsbaserat sätt och vet vad det är man vill förebygga.
  • För medarbetare på myndighet – Intervjun med CVE:s Sari Römpötti om myndighetssamverkan, hur CVE ser på det och varför vi tycker det är viktigt.

 

CVE presenterar årsbok

I årsboken lyfter vi fram aktuell kunskap och informerar om centrets arbete. Framförallt vill vi förmedla vikten av fortsatt samverkan i en föränderlig tid.