Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Brås logotyp och texten 50 år 1974-2024.

Femtio år med Brottsförebyggande rådet

I år är det femtio år sedan regeringen fattade beslut om att Brottsförebyggande rådet (Brå) skulle bli en ny myndighet under Justitiedepartementet. Följ med på en resa genom myndighetens historia.

Nedslag i Brås historia

1974–1984: Brå bildas med uppdrag att täcka hela det brottsförebyggande fältet

Den 1 juli 1974 bildas det Brottsförebyggande rådet officiellt. I regeringens budgetproposition framgår det att myndighetens uppgifter bland annat blir att förbättra samordningen av insatserna mot brott samt att genom utredningar och initiativ medverka i det kriminalpolitiska utvecklingsarbetet. Under de kommande åren ska den nybildade myndigheten komma att utreda allt från illegala spel, säkrare värdetransporter och databrottslighet till polisen som fritidsledare, handläggning av ungdomsmål och straffades skulder.

1984–1994: Mer fokus på våldsbrott och brottsoffer

Ungefär tio år efter att Brå har bildats får våldsbrotten ett stort utrymme i myndighetens utredningar, bland annat görs en stor utredning om sexualbrott mot barn. Andra rapporter som tas fram under de kommande tio åren handlar exempelvis om läktarvåldet, våld mot befattningshavare inom rättsväsende och vårdsektor samt våld i nöjeslivet. 1994 släpper Brå sin första rapport om våld (mot kvinnor) i nära relationer. Även ett antal rapporter och skrifter som berör brottsoffer publiceras, till exempel hur väl lagen om besöksförbud fungerar samt metodstöden ”När man misstänker sexualbrott mot barn” (1990) och ”För dig som utsatts för brott” (1992).

1994–2004: Brå tar över ansvaret för den officiella rättsstatistiken

Det här är tio intensiva år i Brås historia. Den 1 januari 1996 tar myndigheten över produktionen av den officiella rättsstatistiken från SCB. Statistikproduktionen är startpunkten på en succesiv och kraftig utbyggnad av statistik- och IT-verksamheten.

Samma år, 1996, presenterar regeringen sitt brottsförebyggande program ”Allas vårt ansvar” som poängterar vikten av insatser inom alla samhällsområden för att bekämpa brottsligheten – inte bara polis och rättsväsende. Brå får i uppdrag att aktivt föra ut programmet till landets alla kommuner och hjälpa till i uppbyggnaden av lokala brottsförebyggande råd.

Polishögskolans forskningsenhet blir en del av Brå 1998, vilket innebär att myndighetens uppdrag utökas med att utvärdera den förda kriminalpolitiken.

År 1999 utformas Råd för framtiden, Brås årliga konferens där brottsförebyggare från hela landet möts och tar del av kunskap och inspiration. De första åren hölls konferensen i Stockholm, men genomförs numera i samverkan med – och placering i – en av Sveriges kommuner. Nästa år, 2025, anordnas konferensen för 25:e gången och denna gång tillsammans med Linköpings kommun.

2004–2014: Växande statistikenhet och internationellt pris i kriminologi

Arbetet med att utveckla statistiken fortsätter. År 2005 tar Brå över hatbrottsstatistiken från Säpo. Året därefter tas ett viktigt kliv när myndigheten för första gången släpper den Nationella trygghetsundersökningen (NTU), en omfattande brottsoffer- och trygghetsundersökning som blir ett viktigt komplement till kriminalstatistiken och vars resultat numera utgör grunden i många av Brås rapporter och kortanalyser. Åren därefter tillkommer två andra återkommande brottoffersundersökningar med fokus på utsattheten bland skolevelever respektive förtroendevalda; Skolundersökningen om brott (SUB) och Politikernas trygghetsundersökning (PTU).

I början av 2000-talet väcks idén om att inrätta ett årligt, internationellt pris i kriminologi. Det hela utmynnar så småningom i The Stockholm Criminology Symposium och The Stockholm Prize in Criminology. Första gången symposiet och prisutdelningen genomförs är 2006. Med åren har det kommit att bli en av världens största forskningskonferenser.

2014–2024: CVE flyttar in och samverkan med lokala brottsförebyggare

Det praktiknära stödet utökas i och med att Center mot våldsbejakande extremism (CVE) blir en del av myndigheten 2018. Bara någon månad efter att centret har fått sin nya hemvist instiftas en stödtelefon dit yrkesverksamma inom till exempel skola och socialtjänst kan vända sig med frågor om förebyggande av extremism.

En ny regeringsstrategi, Tillsammans mot brott, lanseras 2017 och pekar ut att det lokala brottsförebyggande arbetet behöver bli mer strukturerat och kunskapsbaserat. Och i instruktionen från 2016 står det att Brå ska stärka sin roll som rättsväsendets kunskapscentrum och utveckla arbetet med att stödja och samordna det brottsförebyggande arbetet. Ett viktigt ord blir samverkan, där alla delar av samhället och inte bara rättsväsendet, ska arbeta tillsammans. Året innan har länsstyrelserna tilldelats ansvaret för att utveckla det regionala brottsförebyggande arbetet och blir en viktig kontaktyta för Brå i sitt arbete med att nå lokala aktörer. Brå får också i uppdrag av regeringen att årligen beskriva det arbetet i rapporten Det brottsförebyggande arbetet i Sverige.

Det lokala brottsförebyggande arbetet förtydligas ännu mer i och med den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete som trädde i kraft 2023, och Brå tilldelades ökade anslag med uppdraget att implementera lagen hos kommunerna.

Fortsatt arbete för mer kunskap och mindre brottslighet

Under dessa femtio år har myndigheten alltså gått från en begränsad verksamhet till omfattande forskning, stöd till det brottsförebyggande arbetet, nationellt statistikansvar och åtgärder mot våldsbejakande extremism.

Myndigheten har alltid varit ett viktigt nav för kunskap om brottslighet och dess orsaker, och haft stor betydelse för utvecklingen av kriminalpolitiken och det brottsförebyggande arbetet oavsett färg på regering. Men jag vågar mig nog ändå mig på att säga att dagens samhällssituation gör att vår kunskap och våra insatser är både mer efterfrågade och angelägna än någonsin. Det i sig utgör en sporre och vi kommer så klart att fortsätta arbeta för mer kunskap och mindre brottslighet, säger Mattias Larsson, generaldirektör på Brå.