Vad kan kommuner söka ekonomiskt stöd för?
Kommuner kan söka stöd för åtgärder som stärker, utvecklar eller utvärderar det lokala kunskapsbaserade brottsförebyggande arbetet. Det kan vara att implementera eller utforma nya metoder eller arbetssätt, vidareutveckla ett pågående arbete eller utvärdera en åtgärd. Det kan vara insatser som förhindrar brott eller vissa trygghetsskapande åtgärder som ska minska rädsla för brott.
För att kommunen ska kunna beviljas stöd behöver åtgärden vara utformad utifrån bästa tillgängliga kunskap och riktad mot brottsproblem som identifierats i den lokala lägesbilden. Gärna utformad i samverkan med andra aktörer, till exempel näringslivet, civilsamhället, lokala myndigheter med flera. Det är också värdefullt att den sker i samordning och ingår i kommunens åtgärdsplan.
Syftet med det ekonomiska stödet är att stödja och stimulera till ett effektivare brottsförebyggande arbete lokalt och att det är rätt åtgärder som vidtas i förhållande till de problem som finns. Det vill säga att arbetet bedrivs kunskapsbaserat och samordnat.
Det är bra att komma ihåg att stöd inte beviljas för åtgärder som kommunen är ålagda att arbeta med enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Enligt lagen ska kommuner göra en informationsinhämtning och lägesbild av brottsligheten, dess omfattning och konsekvenser samt besluta en åtgärdsplan. Det går därför inte att söka stöd för den delen i arbetsprocessen.
Vilka kommuner kan söka stödet?
Alla Sveriges kommuner kan söka stödet. Kommuner som söker det här ekonomiska stödet måste dock kunna påvisa åtgärden i en beslutad brottsförebyggande lägesbild och åtgärdsplan, i någon form. De kommuner som ännu inte kvalificerar sig för att söka det här ekonomiska stödet kan få annan form av stöd från Brå i sitt arbete, exempelvis rådgivningar, utbildningar eller Brås webbinarier på aktuella teman.
Vad är nytt för årets ansökningsperiod jämfört med tidigare år?
Vi har med stöd av återkoppling från kommuner som sökt stöd tidigare år gjort vissa förändringar för årets ansökningsprocess. För bidragsåret 2025 ska ansökan avse en åtgärd för ett identifierat brottsproblem. En kommun kan lämna upp till fem ansökningar, till ett värde om sammanlagt fem miljoner kronor. Kommunen ska utse en kontaktperson som samordnar och lämnar in ansökningarna. Kommunen ska även i årets ansökan ange hur åtgärden planeras att följas upp och utvärderas. Det är en viktig del i det kunskapsbaserade arbetet.
Vad kan stödet bidra med till kommunens brottsförebyggande arbete?
Stödet ger kommunerna möjlighet att utöka sina resurser för det brottsförebyggande arbetet. Ett ekonomiskt stöd kan för vissa kommuner vara helt avgörande för att kommunen ska kunna genomföra en brottsförebyggande verksamhet. För andra kommuner kan stödet bidra till att åtgärder kan genomföras snabbare eller riktas till en bredare målgrupp. Vår förhoppning är att stödet ska leda till ett stärkt brottsförebyggande arbete på lokal nivå samt en utveckling i stort av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.
Hur gör ni urval mellan ansökningar om det blir aktuellt?
Om vi behöver göra en prioritering av ansökningar kommer vi att lägga stort värde vid att åtgärden är relevant för den brottsproblematik som kommunen har och att insatsen är riktad mot orsakerna till problematiken. Vi kommer också att värdera åtgärdens genomförbarhet och uthållighet. Det kan handla om hur väl åtgärden är förankrad och samordnad med kommunens brottsförebyggande arbete, att åtgärden finns med i den kommunala åtgärdsplanen och att åtgärden sker i samverkan med relevanta aktörer, när det är möjligt. I prioriteringen bedömer vi också hur väl åtgärden ger ett långsiktigt resultat och är egenbärande, det vill säga att åtgärden inte förutsätter ett långsiktigt ekonomiskt stöd.
Hur går kommuner tillväga för att söka stödet?
Ansökan sker via en e-tjänst som finns på Brås webbplats. Den person som ska vara kontaktperson för ansökan behöver använda sig av sitt personliga bank-id för att logga in i e-tjänsten. Senast den 31 oktober behöver vi ha fått in ansökan. På Brås webbplats finns också ett antal frågor och svar som vi hoppas ska bidra som hjälp i ansökningsprocessen, sedan går det självklart bra att kontakta oss om en har ytterligare frågor.
Om Brås ekonomiska stöd
Bedriver ni brottsförebyggande arbete baserat på en tydlig problembild? Är din kommun i behov av att stärka, implementera, utveckla eller följa upp och utvärdera ert brottsförebyggande arbete? Då kan ni söka ekonomiskt stöd från Brå. Brås har två olika stödformer.