Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Erfarenhetsbank

Här hittar du utvärderingar av brottsförebyggande arbete som fått ekonomiskt stöd av Brå. Ta del av praktiska erfarenheter från över hundra utvärderingar.

Brå fördelar ekonomiskt stöd till aktörer som arbetar med lokala brottsföre­byggande eller trygghetsskapande projekt och verksamheter. Varje insats utvärderas sedan av aktörerna och skickas till Brå. Här finns samtliga utvärderingar, fördelat på olika ämneskategorier. För sakuppgifter och slutsatser i slutrapporterna ansvarar respektive författare eller organisation.

Sök bland utvärderingar

Sök på utvärderingar

Din sökning *:* gav 247 träffar

  1. Utvärdering av IOGT-NTO föräldrar tillsammans 2.0 i Malmö

    Utvärderingen handlar om, ett föräldrastöd med särskild inriktning på droger och unga som riktar sig till föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden.

    Publicerad 2024-11-01

    • Barn och ungas brottslighet
  2. En systematisk översikt och uppföljning av ungdomar som fått MST som insats

    Innehåll

    Syftet med projektet är att följa upp hur problembilden ser ut bland de ungdomar som får MST (multisystemisk terapi) som insats och om det finns skillnader i problembild bland dessa ungdomar mellan olika städer. Syftet är också att följa upp hur det går för ungdomarna efter behandlingens slut.

    Publicerad 2024-09-23

    • Barn och ungas brottslighet
  3. Kompass – kommunal planering för systematiskt socialt brottsförebyggande arbete

    Slutrapporten handlar om projektledning och samordning av en kartläggning (KOMPASS) i tre steg över kommunens lägesbild vad gäller kriminalitetsutveckling samt en kartläggning på befintliga insatser samt utvecklingsbehov. Syftet med projektet är att få en grund till ett hållbart och långsiktigt arbete inom den socialpreventiva delen av det brottsförebyggande arbetet.

    Publicerad 2024-09-06

    • Barn och ungas brottslighet
    • Samverkan
  4. Fryshuset Nudging – Beteendedesign för användardriven innovation för fler avhopp från kriminella grupperingar

    Syftet med förstudien är att med hjälp av beteendedesign kartlägga de hinder och utmaningar som står i vägen för individer som vill lämna organiserad brottslighet.

    Publicerad 2024-08-23

    • Brott mot äldre
  5. Unga mot extremism - Skåne och Blekinge

    Det utvärderade projektet, Unga Mot Extremism – Skåne och Blekinge, syftar till att utveckla ungas inkludering i det förebyggande arbetet kring våldsbejakande extremism i alla kommuner i Skåne och Blekinge. Projektet, som bedrivs bland annat med studiecirklar, där unga män boende i kommuner i Skåne och Blekinge kan byta erfarenheter och utveckla verktyg för att hantera förväntningar och normer kring att vara ung man.

    Publicerad 2024-04-26

    • Barn och ungas brottslighet
    • Våldsbejakande extremism
  6. Child Check, en metod för vårdpersonal att upptäcka barn som far illa

    Child-check implementerades 2020 på vuxenakuten i Lund som ett pilotprojekt som därefter blivit permanent. Resultat från utvärdering av pilotprojektet i Lund visar att antalet anmälningar till socialtjänsten tredubblades under studietiden. Det togs därefter ett inriktningsbeslut att samtliga akutmottagningar för vuxna i Skåne skulle införa screeningverktyget.

    Publicerad 2024-04-23

    • Brott mot barn
  7. Effektutvärdering av Järfällahus ronderingsrutiner

    Denna rapport är en effektutvärdering av Järfällahus brottsförebyggande och trygghetsskapande insats med fastighetsskötarnas ronderingar av de gemensamma utrymmena i fastigheterna. Insatsen fokuserar på att minska förekomsten av skadegörelse och nedskräpning i några av Järfällahus bostadsområden genom att snabbt åtgärda skadegörelse när det uppkommer.

    Publicerad 2024-02-19

    • Trygg miljö
  8. Processutvärdering av implementeringen av Group Violence Intervention (GVI) i Göteborg

    Gruppvåldsintervention (GVI) är en strategi för att reducera våld i kriminella miljöer, i en specifik stad eller stadsdel, och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle. Denna rapport är en processutvärdering av implementeringen av GVI i Göteborg, inom de tre centrala verksamheterna socialtjänsten, polismyndigheten samt frivården.

    Publicerad 2024-02-07

    • Dödligt våld
    • Våld i kriminella miljöer
  9. Utvärdering av brottsutvecklingen i Kronogården och Lextorp

    Rapporten Renoveringar som brottsförebyggande och trygghetsskapande metod? har haft för avsikt att samla in kunskapsunderlag som beskriver huruvida renoveringar kan vara en brottsförebyggande- samt trygghetsskapande metod.

    Publicerad 2024-01-30

    • Trygg miljö
  10. Utvärdering av kartläggning av krogpersonalens agerande mot narkotika

    Polismyndigheten har gett Stockholm förebygger Alkohol och Droger (STAD) i uppdrag att göra en 20-årsuppföljning av arbetsmetoden Krogar mot knark. Studien avser att höja kunskapen om krogpersonalens agerande mot narkotika 2023 samt jämföra utvecklingen mot tidigare mätningar.

    Publicerad 2024-01-30

    • Trygg miljö