Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Uppföljning av Östra Göinge kommuns brottsförebyggande arbete

Brottsligheten i Östra Göinge har varit hög under de senaste åren, där brott mot narkotikastrafflagen sticker ut. Det har även varit en negativ utveckling av antal allvarliga händelser i kommunen. Kommunen har genomfört en rad olika insatser med syfte att bidra till att minska brottsligheten i kommunen och bidra till att allt fler unga väljer andra vägar i livet och dessa insatser ska nu följas upp.

Fakta om rapporten

Aktör
Östra Göinge kommun

Publicerad 2025

Insatserna utgår från det lokala BRÅ-arbetet och har handlat om utveckling av arbetssätt i mötet med unga. Det har skett genom att utarbeta ett nytt arbetssätt gällande placerade unga i syfte att förebygga återfall till missbruk eller en kriminell bana vid hemkomst. Det har också skett genom att skapa tydliga länkar mellan kommunens fältassistenter och kommunens arbetsmarknadsenhet i syfte att genom mer aktiv uppsökande verksamhet nå ut med kommunens stöd till arbetslösa. Andra insatser inom ramen för det lokala BRÅ-arbetet har handlat om den formella kontrollen i form av en flytt av busstorget i Broby och att utöka området för vart ordningsvakter får patrullera (så kallat LOV3-område).

Därutöver har de också arbetat med större vuxennärvaro på våra gator genom trygghetsvandringar i samarbete med Länsförsäkringar och föreningslivet i Östra Göinge. Insatserna har följts upp genom semistrukturerade intervjuer med berörd personal inom varje uppföljningsområde, inom IFO Barn och unga, IFO Vuxen, personal inom öppenvården och personal inom Arbetsmarknadsenheten samt kommunens säkerhetssamordnare. Det har även genomförts en mindre invånarundersökning under uppföljningen av insats 3, kamerabevakade busstorget i Broby.

Detta är en utvärdering av brottsförebyggande arbete som fått ekonomiskt stöd av Brå

Brå fördelar ekonomiskt stöd till aktörer som arbetar med lokala brottsföre­byggande eller trygghetsskapande projekt och verksamheter. Varje insats utvärderas sedan av aktörerna och skickas till Brå. För sakuppgifter och slutsatser i rapporten ansvarar respektive författare eller organisation.