Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Från fulaste torget till en attraktiv destination - Opaltorget i Tynnered

Projektet syftar till en utvärdering av Opaltorgets ombyggnad avseende: hur den har påverkat den lokala brottsbilden och upplevd trygghet, samt påverkat bilden av stadsdelen bland invånare i de intilliggande stadsdelarna.

Fakta om rapporten

Aktör
Familjebostäder i Göteborg AB

Publicerad 2025

Opaltorget är beläget i centrala Tynnered i sydvästra Göteborg. Området har under åren präglats av kriminalitet och oro och år 2017 kom Tynnered mer på polisens lista över särskilt utsatta områden. Sedan hösten 2021 klassas området som ett riskområde.

Opaltorget är inne i en ombyggnadsfas där det har byggts en ny kyrka, lokaler för kommunens verksamheter och en ny vårdcentral. Studentbostäder och nya hyresrätter byggs också på platsen. Målsättningen är att Tynnered inte längre ska klassas som ett riskområde år 2025. Utvärderingen ämnar ge kunskap om den långsiktiga utvecklingen av Opaltorget. Utvärderingen består av tre delmoment som innefattar 1) en sammanställning av brottsstatistik och trygghetsmätningar runt Opaltorget mellan 2015-2023 samt en dialog med lokala nyckelaktörer, 2) medborgardialoger/enkäter med invånare som bor i närliggande områdena Näset/Åkered, Fiskebäck och Önnered, 3) en innehållsanalys av lokalmedias skildring av Tynnered och Opaltorget före och efter ombyggnaden.

Detta är en utvärdering av brottsförebyggande arbete som fått ekonomiskt stöd av Brå

Brå fördelar ekonomiskt stöd till aktörer som arbetar med lokala brottsföre­byggande eller trygghetsskapande projekt och verksamheter. Varje insats utvärderas sedan av aktörerna och skickas till Brå. För sakuppgifter och slutsatser i rapporten ansvarar respektive författare eller organisation.