Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Vinnarna av ECPA 2019 tar emot utmärkelsen. 

Foto: Martin Olsson

ECPA 2019: Narkotikabrottslighet

Här kan du läsa om vinnaren i den europeiska tävlingen ECPA 2019 och ta del av de svenska bidragen. Temat för tävlingen detta år var Narkotikabrottslighet.

– Sofielundsarbetet är ett bra exempel på att det med gemensamma krafter går att vända en negativ utveckling i ett område. Olika samhällsaktörer har bidragit med resurser, de har testat olika idéer och arbetat gemensamt och långsiktigt för att lyfta området. Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt och det är just de samlade insatserna som vi uppmärksammar genom att prisbelöna arbetet, säger Björn Borschos, t f generaldirektör, Brå.

Av 14 kvalificerade svenska bidrag har Sofielundsarbetet utsetts till vinnare och kommer att representera Sverige i den europeiska finalen. Sofielundsarbetet är en samverkan mellan Fastighetsägare BID Sofielund, Malmö universitet, Polisområde Malmö samt Malmö stad. Årets tema för ECPA är att minska och förebygga drogrelaterade brott och drogmissbrukets skadeverkningar bland unga. De nominerade verksamheterna kan ha som mål att minska brottslighet och ordningsstörningar relaterade till unga människors drogmissbruk eller att förbättra allmänhetens trygghet i offentliga miljöer. De svenska bidragen som kommit in i år är arbeten som bedrivs områdesbaserat, i skolmiljö och på internet. Några har en mer nationell ansats och några bedrivs i tätt samarbete mellan forskare och praktiker exempelvis inom vården.

Juryns motivering

Arbetet i Sofielund har vänt en negativ utveckling i området, som haft stora problem med både tung kriminalitet, framförallt öppen droghandel, och mindre brott som klotter och skadegörelse, vilket skapat stor otrygghet. De svåra problemen har lösts genom att den kollektiva förmågan har stärkts bland de som bor och verkar i området. Ett brett spektrum av insatser har genomförts av både civilsamhälle, näringsliv och offentliga aktörer, såsom kommun och polis, t.ex. i form av kamerabevakning och satsningar på att öka den sociala sammanhållningen. Forskare har följt och utvärderat arbetet. Framgången har legat i ett starkt och handlingskraftigt lokalt nätverk där alla bidragit på olika sätt. Insatserna har lett till en ökad stabilitet i området och tecken på minskad nyrekrytering till kriminalitet och narkotikabruk.

Övriga bidrag i svenska uttagningen till ECPA 2019

  • Förebyggande arbete mot droganvändning. (Samtal och drogtester). Gymnasieskolan Knut Hahn, Ronneby kommun
  • ANDT-coach. Västerås stad
  • TRAM (Treatment Research on Adolescents at the Maria Clinics). Linneuniversitetet
  • Öckerömetoden. Öckerö kommun
  • Alkohol, droger och sexuell hälsa – Utveckling av alkohol och drogförebyggande arbete i samarbete med ungdomsmottagningar. STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem, Centrum för psykiatriforskning Stockholm)
  • Passus: Stöd till avhoppare från kriminella grupperingar. Stiftelsen Fryshuset
  • Sofielundsarbetet: Minskad drogrelaterad brottslighet med kameraövervakning i hot spots i Södra Sofielund/Seved samt effekter av partnerskap inom BID process. Fastighetsägare BID Sofielund
  • Trygg i Åre. Åre kommun, Näringslivet Åre, Årehälsocentral, Polisen
  • Tillsammans mot nätdroger. Länsstyrelsen Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland
  • Lärare kan undervisa om Cannabis. Länsstyrelsen i Norrbotten, Östergötland och Småland. Strömbackaskolan i Piteå, Lars-Kagg-gymnasiet Kalmar och Norrköpings kommun
  • Social insatsgrupp Linköping (SIG). Linköpings kommun, Social och omsorgsförvaltningen samt LEANLINK
  • EST fördjupning med fokus på narkotika. Sollentuna kommun
  • Vision Klara. Polismyndigheten Region Stockholm, Lokalpolisområde Norrmalm samt Norrmalms stadsdelförvaltning, Stockholms stad
  • Konsultationsteamet. Malmö stad och Polisområde Malmö