![](/images/18.366598ab19270941a1c5b56/1729586701352/RFF_2025_Linkoping_medsigill.jpg)
Råd för framtiden
Råd för framtiden är Brottsförebyggande rådets (Brås) nationella konferens om brottsförebyggande arbete. År 2025 är det 25:e gången konferensen arrangeras, denna gång i samarbete med Linköpings kommun.
Om Råd för framtiden 2025
Råd för framtiden 2025 arrangeras i samarbete med Linköpings kommun, och äger rum på Linköping Konsert & Kongress den 1–2 april. Det är även möjligt att delta digitalt.
Redan den 31 mars kl 19.00 bjuder Linköpings kommun in till en välkomstmottagning på Linköping Konsert & Kongress, för de deltagare som befinner sig på plats i Linköping. Ange vid anmälan till konferensen om du även vill delta på välkomstmottagningen.
Nya former för samverkan
Efter att lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete trädde i kraft har nya arenor och samverkan med nya aktörer skapats i det brottsförebyggande arbetet. Men samverkansarbetet tydliggör även fler och nya utmaningar med struktur, ledning och formaliserad samverkan. När, och i vilka frågor ska samverkan ske med vilka aktörer, och hur kan samverkan planeras på bästa sätt?
Under 2025 års konferens får du ta del av goda exempel på brottsförebyggande arbete i samverkan, där aktörer som sjukvårdsregionerna och civilsamhället bidrar. Vi pratar också om hur vi kan arbeta brottsförebyggande på digitala arenor där brott begås, och diskuterar hur vi kan tänka utanför ramarna i det brottsförebyggande arbetet. Du får även ta del av aktuella resultat från Brås rapport om otillåten påverkan som publiceras i samband med konferensen.
År 2025 är det 25:e gången som Råd för framtiden arrangeras. Under dagarna får vi därför även ta del av tillbakablickar på vad som hänt inom det brottsförebyggande området de senaste 25 åren, och vi tittar framåt på hur arbetet kan se ut kommande år.
Anmälan är öppen
År 2025 genomförs Råd för framtiden återigen som en hybridkonferens, där det är möjligt att delta antingen fysiskt eller digitalt. På plats är antalet deltagare begränsat till 650 personer, men antalet digitala deltagare är obegränsat. Du anger vilket du väljer i samband med din anmälan.
Viktig information - läs detta innan du påbörjar din anmälan!
- Konferensen riktar sig till dig som arbetar med brottsförebyggande frågor. Råd för framtiden är en konferens om brottsförebyggande arbete, och för att få delta krävs det att din befattning är kopplad till just det. Du kommer vid anmälan att få beskriva din roll i det brottsförebyggande arbetet.
- Givande med deltagare från olika håll. Vi strävar efter att de som möts i Linköping ska komma från så olika håll som möjligt, både geografiskt och organisatoriskt, och ber dig därför att stämma av med dina kollegor vilka av er som bör resa. Om det blir alltför många anmälda från en och samma organisation, kan vi komma att behöva avboka några av er från att delta fysiskt.
Fysiskt deltagande
Många har anmält intresse för konferensen och antalet fysiska platser är begränsat. Konferensen brukar bli fullbokad kort efter att anmälan öppnats, och vi tillämpar principen ”först till kvarn”. Samma princip gäller även för de valbara sessionerna, som hålls parallellt vid ett tillfälle per dag. För att få delta på dessa måste du, i samband med konferensanmälan, föranmäla dig till de två valbara sessioner du vill gå på.
Anmälningsvillkor för fysiskt deltagande
Konferensen är kostnadsfri, men anmälan är bindande. För dem som deltar på plats ingår kaffe och lunch båda dagarna samt middag på tisdagskvällen. Vid eventuellt förhinder, eller om du väljer att överlåta din plats till en kollega, måste du meddela det skriftligt, till rff@bra.se senast den 17 mars. Annars debiteras en avgift om 1 250 kronor för dem som uteblir, för att täcka kostnaden för beställd förtäring.
Väntelista
När de fysiska platserna är slut kan du skriva upp dig på väntelistan eller anmäla dig till digitalt deltagande. Platser kommer i första hand inte att fördelas i turordning, utan med en strävan att uppnå maximal geografisk och yrkesmässig spridning bland deltagarna. Besked om plats meddelas löpande, dock senast den 28 februari.
Digitalt deltagande
De som anmäler sig till att delta digitalt, kommer att kunna nå alla föreläsningar och valbara sessioner via ett digitalt verktyg, under de två konferensdagarna. Det kommer också att finnas möjlighet att chatta med andra deltagare (även med dem som deltar fysiskt på plats), samt att ställa frågor till talarna under sessionerna. Alla anmälda deltagare kommer att få personliga inloggningsuppgifter för tillgång till det digitala verktyget.
Under båda konferensdagarna finns det några valbara sessioner som hålls parallellt, vid ett tillfälle per dag. När du anmäler dig till konferensen måste du ange vilken av dessa sessioner du önskar delta i digitalt, dag 1 respektive dag 2, så att vi vet hur antalet deltagare fördelar sig på de olika digitala rummen.
Anmälningsvillkor för digitalt deltagande
Konferensen är kostnadsfri, men anmälan är bindande. Vid eventuellt förhinder, eller om du väljer att överlåta din plats till en kollega, måste du meddela det skriftligt, till rff@bra.se senast den 17 mars.
Anmäl dig gärna så tidigt som möjligt! Sista anmälningsdag är den 24 mars.
Hotellrum i Linköping
Fram till i slutet av januari kommer flera hotell i Linköping att erbjuda ett antal rum för i första hand konferensdeltagare. Därefter kommer denna pott att reduceras successivt, och varken Brå eller hotellen kan garantera hur länge det finns tillgängliga rum. Vi rekommenderar dig därför att boka rum så tidigt som möjligt.
Brå har reserverat rum 31 mars till 2 april 2025 och bokningsinformation hittar du under respektive hotell. Uppge betalningssätt i samband med bokning.
Nedan nämnda priser är per rum per natt, inklusive frukost och moms.
Best Western & Hotel Linköping
Välkommen till oss på and hotel Linköping. Ett modernt hotell i Linköping city som öppnade 2021. Hos oss bor du nära centrum och kommunikationer – mitt i stadskärnan. För dig som kommer med bil erbjuder vi smidig parkering. I anslutning till hotellet finns ett stort allmänt garage med många parkeringsplatser och direktingång till hotellet. Våra rum är utrustade med sköna sängar från Mille Notti, klimatanläggning, TV med chromecast och eleganta badrum med regndusch och golvvärme.
Endast 10 minuters promenad från Linköping Konsert & Kongress.
Läs mer på hotellets webbplats. Länk till annan webbplats.
Standardrum/natt: 1260 kr
Boka: Använd denna bokningslänk. Länk till annan webbplats.
Clarion Collection Hotel Slottsparken
Mitt i stadens centrum hittar du detta moderna och charmiga hotell. Centralt beläget, i lugn miljö på Storgatan, granne med Domkyrkan och 1,2 kilometer från Linköpings centralstation. Här väntar 146 moderna hotellrum, gratis wifi, takterrass med jacuzzi, kallpool och bastu, gym, restaurang och bar. Endast 8 minuters promenad från Linköping Konsert & Kongress.
Läs mer på hotellets webbplats Länk till annan webbplats..
Standard enkelrum/natt: 1377 kr
Boka: Använd denna bokningslänk. Länk till annan webbplats.
Comfort Hotel Linköping City
Här bor du intill Stora Torget mitt i Linköping, med gångavstånd till Centralstationen, sevärdheter, restauranger och shopping samt promenadstråk vid tex Stångån. Varje morgon dukas det upp en härlig frukostbuffé som självklart ingår i rumspriset. I hotellets lokaler ligger även Linköpings kända och mysiga tapasrestaurang vid namn Aioli tapasbar.
Endast 7 minuters promenad från Linköping Konsert & Kongress.
Läs mer på hotellets webbplats. Länk till annan webbplats.
Standard enkelrum/natt: 1093 kr
Standard dubbelrum/natt: 1323 kr
Boka: Du bokar rum via mejl till co.linkoping.city@strawberry.se eller via telefon på 013-12 90 00. Ange bokningskod BRÅ LINKÖPING 2025.
Scandic Frimurarehotellet
Bo ett kvarter från Linköpings shoppingstråk, den stoltserande Domkyrkan och 150 meter från centralstationen. Här kan du sätta dig i bastun och planera morgondagens strapatser, kanske till Flygplansmuseum och är du här sommartid får du inte missa Bosses glassbar. Hotellet ligger nära järnvägsstationen och endast 3 km från Linköpings flygplats. Endast 9 minuters promenad från Linköping Konsert & Kongress.
Läs mer på hotellets webbplats. Länk till annan webbplats.
Standardrum/natt: 1279 kr
Boka: Besök www.scandichotels.se Länk till annan webbplats. och uppge bokningskod: BBRA310325, alternativt ring 08–51751700, tonval 1 och uppge även då bokningskod BBRA310325.
Scandic Linköping City
Scandic Linköping City ligger med vacker utsikt över Stångån och parken. Här bor du med gångavstånd till både centrum och tågstationen. Som gäst på hotellet tränar du också i vårt hotellgym utan extra kostnad och har tillgång till både wifi och skrivare dygnet runt. I närheten av hotellet hittar du stadens butiker, gallerior och restauranger med olika typer av kök. Endast 18 minuters promenad från Linköping Konsert & Kongress.
Läs mer på hotellets webbplats. Länk till annan webbplats.
Standardrum/natt: 1285 kr
Boka: Besök www.scandichotels.se Länk till annan webbplats. och uppge bokningskod: BBRA310325, alternativt ring 08–51751700, tonval 1 och uppge även då bokningskod BBRA310325.
Program
Här hittar du programmet för Råd för framtiden 2025.
Moderatorer
- Beata Bergqvist
Verksamhetsutvecklare, Socialförvaltningen, Linköpings kommun. - Claes Lauritsen
Säkerhetssamordnare, Kultur- och fritidsförvaltningen, Linköpings kommun.
Tisdag 1 april
Förmiddagsprogram
Linköping kommuns förmiddagsprogram
Innan själva konferensen börjar erbjuder Linköpings kommun ett separat förmiddagsprogram den 1 april för deltagare på plats i Linköping. Linköpings kommun ansvarar för förmiddagsprogrammet och dess innehåll. Du uppger i anmälan till Råd för framtiden om du vill delta i förmiddagsprogrammet.
-
Inledning och presentation av Linköpings vision: Linköping – platsen där du möter framtiden
- Kristina Edlund
Kommunstyrelsens ordförande, Linköpings kommun. - Niklas Borg
Kommunstyrelsens förste vice ordförande, Linköpings kommun. - Chef, lokalpolisområde Linköping, Polismyndigheten.
-
Framtidsstaden Linköping
Brotten som präglat Linköping under de senaste 25 åren har successivt ändrat karaktär, och format kommunens arbetssätt till vad det är idag. Intensiva perioder av grova våldsdåd skapade ett reaktivt arbetssätt som saknade samordning och systematik. Som ett led i att utveckla det brottsförebyggande arbetet har Linköpings kommun infört en utökad säkerhetsorganisation i nära samverkan med HR-organisationen. Genom en ledningsstruktur där flera perspektiv lyfts in, både sociala och situationella, säkerställer kommunen att frågorna hanteras proaktivt. Den nya organisationen möjliggör en mer samlad lägesbild och bättre prioriteringar av åtgärder. Mycket arbete kvarstår, men ambitionen är att arbetet ska utvecklas från reaktivt till förebyggande, från kaos till systematik.
- Ulf Rumar och Robin Allard
Säkerhetsstrateger med brottsförebyggande ansvar, Linköpings kommun.
-
Lokalt brottsförebyggande arbete
Stadsdelen Skäggetorp är av polisen klassat som ett så kallat ”särskilt utsatt område”. I stadsdelen har det historiskt genomförts många olika brottsförebyggande och trygghetsskapande projekt. Det som i många fall har varit gemensamt är att det har saknats en tydlig lägesbild, formaliserade mål och en måluppföljning. Genom att implementera en metodik som baserar sig på Brås samverkansmodell, utifrån ett kunskapsbaserat angreppssätt, är ambitionen att arbetet i området ska bli effektivare och mätbart. Samverkan har nu börjat ske systematiskt mellan kommunen, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle – med en gemensam lägesbild, mot tydliga mål och med en återkommande uppföljning. På passet beskriver polisen och kommunen hur arbetet från teori till praktik har gått till och lyfter goda exempel från arbetet i Skäggetorp.
- Jessica Ljung
Kommunpolis, lokalpolisområde Linköping, Polismyndigheten. - Representanter från aktörer verksamma i Skäggetorp.
10:30–11:25 Utmaningar – nutid och framtid
Rekrytering – en samhällsfråga
Rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk är en av Linköpings kommuns stora utmaningar och en prioriterad fråga. Från att tidigare varit mer uppmärksammad och förekommande i centrala områden, kan kommunen se att rekryteringen har decentraliserats och flyttat sig till de yttre geografiska områdena. Vidare utgör sociala medier en betydande plattform för rekrytering. Gemensamt är att rekryteringen sker där våra barn och unga befinner sig, inte sällan utan närvaro av vuxna, och oberoende av socioekonomisk eller geografisk tillhörighet. Linköpings kommun arbetar idag tillsammans med flera aktörer i olika samverkansstrukturer såsom SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritid), Rätt kurva samt en social insatsgrupp som inkluderar avhopparverksamhet. Men hur får vi rekryteringen till kriminella nätverk att bli en samhällsfråga, och hur kan vi skapa engagemang i lokalsamhället? Hur når vi ut till barnen, föräldrarna och föreningslivet? Linköpings kommun har arbetat med stöd av broschyren Gängsnacket, tillsammans med bland annat polis, skolor och föreningsverksamheter, för att öka medvetenheten och motståndskraften, och öka förutsättningarna för att fånga upp barn och unga i riskzonen.
- Dalal Chamoun
Socialsekreterare, Socialförvaltningen, Linköpings kommun. - Elie Georges
Fältarbetare, Socialförvaltningen, Linköpings kommun.
Förutsättningar och möjligheter för socialt brottsförebyggande arbete i Norrköpings kommun
Med grund i en uppföljning av förebyggande insatser i Norrköpings kommun, summeras några av de reflektioner som framkommit om förutsättningar och möjligheter till proaktiva insatser, särskilt i ljuset av den nya socialtjänstlagen. Framför allt lyfts utmaningar som rör hastiga förändringar av det förebyggande sociala arbetets organisatoriska förutsättningar, målgrupper och geografiska inramning.
- Magnus Dahlstedt
Professor i socialt arbete, Linköpings universitet. - Kevin Tankred
Doktorand i socialt arbete, Linköpings universitet.
Samverkan kring bidragsbrott
Polisanmälningar om bidragsbrott kan ofta vara tidskrävande för kommuner att upprätta, och inte sällan läggs dessa anmälningar ner, bland annat på grund av lågt straffvärde. Det bidrar till att många brott inte anmäls, och därför inte blir synliga i den nationella statistiken. Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen berättar om sitt arbete med felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd, och om polisanmälan av bidragsbrott. En samverkansmodell har tagits fram tillsammans med Polisen för att synliggöra alla bidragsbrott i statistiken, samtidigt som resurser bara läggs på de anmälningar som leder till polisutredning.
- Klara von Eckardstein
Utvecklingsledare, Arbetsmarknads- och integrationsförvaltningen, Linköpings kommun.
Teknik för att komplettera och underlätta det brottsförebyggande arbetet
Linköpings kommun samarbetar idag med flera aktörer för att driva teknikutvecklingen framåt inom flera olika områden, så även inom det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Det görs både genom att prova teknik i egna verksamheter och på allmän plats, men även genom att skapa samverkansforum för flera aktörer där man delar och drar nytta av varandras kunskaper och erfarenheter. Nya tekniska lösningar skapar nya möjligheter att samla in data. Kameror, radar och mikrofoner möjliggör insamling av data under dygnets alla timmar. Data som sedan kan användas för att arbeta kunskapsbaserat med bland annat brottsförebyggande arbete. Men med ny teknik uppstår också nya utmaningar och risker som behöver synliggöras och hanteras i arbetet framåt.
- Joakim Falkäng
Processledare, Linköping science park. - Thomas Westlund
Forskningsområdesledare, Research Institutes of Sweden (RISE).
-
Summering och avslut av förmiddagsprogrammet
- Beata Bergqvist
Verksamhetsutvecklare, Socialförvaltningen, Linköpings kommun. - Claes Lauritsen
Säkerhetssamordnare, Kultur- och fritidsförvaltningen, Linköpings kommun.
Detta program kan komma att ändras.
Tisdag 1 april
Konferensdag 1
-
Registrering
Gäller endast deltagare på plats i Linköping.
11:30–12:30 Lunch
-
Välkomsthälsningar
- Jonas Trolle
Tillförordnad generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (Brå). - Kristina Edlund
Kommunstyrelsens ordförande, Linköpings kommun. - Niklas Borg
Kommunstyrelsens förste vice ordförande, Linköpings kommun.
-
Det brottsförebyggande arbetet i Sverige – nuläge och utvecklingsbehov
- Sara Afifi
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
-
Sjukvårdsregionernas roll i det brottsförebyggande arbetet
I Brås årliga rapport Det brottsförebyggande arbetet i Sverige från 2024 var en av slutsatserna att representanter från regionerna, till exempel sjukvården och psykiatrin, sällan deltar i det lokala brottsförebyggande arbetet. Hur kan samverkan med regionerna stärkas och på vilket sätt kan regionerna bidra i det brottsförebyggande arbetet? Under den här sessionen får du ta del av erfarenheter och konkreta tips från två projekt där psykiatrin och akutsjukvården arbetar med samverkan och brottsförebyggande insatser.
- Louise Laurell
Överläkare barn- och ungdomsmedicin, med. Dr., Sektionen för akut-, infektions- och socialpediatrik, verksamhetsområde barnmedicin, Skånes universitetssjukhus (Sus), och metodansvarig för ’’child-check’’ i akutsjukvården i Region Skåne. - Representant från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) Stockholms projekt ”Allvarligt Normbrytande Beteende” – pilotsamverkan i sociala insatsgrupper (SIG).
13:55-14:25 Fikapaus
-
Regeringens brottsförebyggande arbete
- Gunnar Strömmer
Justitieminister.
-
Framgångsrik brottsbekämpning tillsammans
För Polismyndigheten är det brottsbekämpande uppdraget i centrum. Polisen arbetar aktivt med att förebygga, ingripa mot och utreda brott för att därigenom öka tryggheten och minska brottsligheten. Brottsbekämpningen riktas mot både den brottslighet som drabbar många medborgare, men även mot den organiserade brottsligheten som påverkar samhället negativt på systemnivå. För att lyckas behöver vi samverka med uthållighet i en obruten reaktionskedja.
- Malena Grann
Regionpolischef, Polisregion Öst, Polismyndigheten.
15:25–15:45 Förflyttning till parallella sessioner
-
Parallella sessioner
Föranmälan krävs och görs i samband med anmälan till konferensen. Läs mer om respektive session under rubriken Parallella sessioner. Välj mellan:
- Barn och unga i organiserad brottslighet
- Att få med hela kommunen i det brottsförebyggande arbetet
- Konkret samverkan mot våld i nära relationer
- Hot och våld i skolan – åtgärder i samverkan
- Situationell prevention och CPTED i praktiken
- Från norr till söder – en brottsförebyggande resa genom Sverige (Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.)
- Så kan du använda Brås statistik i ditt brottsförebyggande arbete (Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.)
- Stadsvandring: TTT – Testarena trygghetsskapande teknologier (Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.)
19:00
Konferensmiddag
Gäller endast deltagare på plats i Linköping.
Detta program kan komma att ändras.
Onsdag 2 april
Konferensdag 2
-
Registrering
Gäller endast deltagare på plats i Linköping.
-
Parallella sessioner
Föranmälan krävs och görs i samband med anmälan till konferensen. Läs mer om respektive session under rubriken Parallella sessioner. Välj mellan:
- Barn och unga i organiserad brottslighet
- Att få med hela kommunen i det brottsförebyggande arbetet
- Konkret samverkan mot våld i nära relationer
- Hot och våld i skolan – åtgärder i samverkan
- Situationell prevention och CPTED i praktiken
- Från norr till söder – en brottsförebyggande resa genom Sverige (Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.)
- Så kan du använda Brås statistik i ditt brottsförebyggande arbete (Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.)
- Stadsvandring: TTT – Testarena trygghetsskapande teknologier (Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.)
9:45–10:15 Fikapaus
10:15–11:00 Panelsamtal
Att tänka utanför ramarna i det brottsförebyggande arbetet
Barn som begår grova brott och tjejer som intar en mer aktiv roll i kriminaliteten. Bilden av vem som är den typiska gärningspersonen kan behöva breddas för att inte målgrupper ska förbises i det brottsförebyggande arbetet. Men hur kan vi tänka för att utmana uppfattningen om vem som begår brott?
- Anita Heber
Professor, Kriminologiska institutionen, Stockholms Universitet. - Jennifer Bolin
Utredare, Jämställdhetsmyndigheten. - Anna Ekström
Konsult och doktorand i socialt arbete, Högskolan i Gävle.
-
Digitalt brottsförebyggande arbete
Den digitala utvecklingen innebär en ny arena för brott och kräver ett annat brottsförebyggande arbete. I Danmark har de länge arbetat brottsförebyggande på den digitala arenan och det finns idag flera olika metodstöd för det arbetet. På det här passet får du inspireras av vårt grannlands arbete samt ta del av några av de konkreta verktyg som används i de danska kommunerna för att upptäcka och förebygga digitala hot och kränkningar.
Obs! Passet hålls på engelska.
- Mads Hardahl-Haugaard
Formand, SSP-Samrådet.
11:45–12:45 Lunch
-
Civilsamhällets potential i det brottsförebyggande arbetet
Civilsamhället har stor potential att bidra i det brottsförebyggande arbetet – hur kan de komma in tidigare i processen? Hur kan samverkan mellan kommun, polis och civilsamhälle stärkas i flera frågor, och vilken planering krävs för att få en långsiktighet i arbetet? På passet får du ta del av en lägesbild framtagen av Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD). Lägesbilden visar civilsamhällets brottsförebyggande insatser. Du får också lyssna till Järva stadsdelsförvaltning som etablerat en välfungerande och brottsförebyggande samverkan med civilsamhället.
- Representant från Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD).
- Ylva Matthew
Strateg med ansvar för trygghets- och brottsförebyggande frågor samt säkerhet, Järva stadsdelsförvaltning, Stockholms stad.
-
Otillåten påverkan riktad mot förtroendevalda och kommunala förvaltningar
Otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer, till exempel kriminella eller extremistiska grupperingar eller aktörer, och som riktas mot offentliga verksamheter, riskerar att allvarligt skada samhället. Du som arbetar i en kommun kan möta olika typer av aktörer som vill påverka beslut eller arbetssätt genom till exempel hot, trakasserier, våld eller skadegörelse. Det kan också handla om erbjudanden som riktar sig mot tjänstepersoner eller förtroendevalda med syfte att påverka en beslutsprocess eller tjänsteutövning. På det här passet får du ta del av viktiga resultat och rekommendationer från Brås regeringsuppdrag om otillåten påverkan. Vi presenterar även det metodstöd som tagits fram utifrån den nya kunskapen, och som riktar sig framförallt till dig som arbetar i en kommun.
- Anna Horgby
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå). - David Andersson
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå). - Lisa Pedersen
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
-
Avslutande reflektioner
Sammanfattning av dagarna samt presentation av vilken kommun som tillsammans med Brå arrangerar Råd för framtiden 2026.
- Jonas Trolle
Tillförordnad generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Detta program kan komma att ändras.
Om parallella sessioner
Föranmälan krävs och görs i samband med anmälan till konferensen.
Barn och unga i organiserad brottslighet
Hur kan vi samordna oss för att stoppa och förebygga att unga dras in i kriminalitet? Vilket stöd behöver de som vill lämna och hur ser vi till att det blir rätt riktade insatser som även är långsiktiga? På det här passet pratar vi bland annat om arbetet med barn och unga i organiserad brottslighet (Bob), vilket stöd som finns för avhoppare samt hur hemtagning från en institution kan samordnas. Vi diskuterar även om och hur funktionsnedsättning kan innebära en ökad risk för normbrytande eller kriminellt beteende.
- Maria Melin
Projektledare, Staben, Myndigheten för delaktighet. - Lotta Lundberg
Brottsförebyggande samordnare Barn och unga i organiserad brottslighet (Bob) samt Regionalt operativt center (ROC) Polisregion Stockholm, Polismyndigheten. - Anna Tellström
Enhetschef, Social- och äldreförvaltningen, Haninge kommun. - Mikail Uzunel
Verksamhetsutvecklare (resurssamordnare), Haninge kommun.
Moderator
- Anders Bolund
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Att få med hela kommunen i det brottsförebyggande arbetet
När hela kommunen har ett ansvar för det brottsförebyggande arbetet är det inte bara den externa samverkan som vidgas, utan även den interna samordningen behöver förstärkas. När många funktioner är inblandande i det brottsförebyggande arbetet är samordningen inte alltid helt enkel. Vilken struktur behövs för att skapa förutsättningar för ett effektivt arbete? Vilka krav på ledning och beslut krävs för koordinering mellan olika verksamheter? Under den här sessionen lyfter vi framgångar och utmaningar som kommunerna angivit i enkätundersökningen för den årliga rapporten om brottsförebyggande arbete. Du får även verktyg för och tips på hur samordningen i din kommun kan förbättras.
- Ida Larsson
Handläggare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Fler talare presenteras inom kort.
Moderator
- Charlotta Gustafsson
Biträdande enhetschef, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Konkret samverkan mot våld i nära relationer
Arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld engagerar och involverar många aktörer. Hur kan vi arbeta på bästa sätt för att nå förebyggande effekt? När gynnas arbetet av samverkan och när riskerar samverkan att bli verkningslös? På passet får du ta del av konkreta metoder för samverkansarbete, för att förebygga våld i nära relationer. Du får även ta del av erfarenheter från projekt som arbetar med att förebygga hedersrelaterat våld och mäns våld mot kvinnor.
- Ulrika Lindh
Projektledare Trygg relation – fri från våld, Malmö stad. - Susanne Strand
Professor i kriminologi, forskningsledare Centrum för våldsstudier (CVS) och forskargruppen Stalkning och partnervåld (SToP), Örebro universitet. - Joakim Petersson
Universitetslektor i kriminologi, Örebro universitet. - Hoshi Kafashi
Sakkunnig hedersrelaterat våld och förtryck, grundare av Shanazi. - Rodin Hajo
Samordnare, Shanazi Hjältar.
Fler talare presenteras inom kort.
Moderator
- Lina Rådbrink
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Hot och våld i skolan – åtgärder i samverkan
I slutet av 2024 redovisades Skolsäkerhetsutredningen, med rekommendationer om skolans brottsförebyggande arbete. Den första delrapporteringen behandlade bland annat hur det ska gå till att förebygga grovt våld, hot och skolattacker och vad det innebär i ansvar för skola och kommun. Vem gör vad och kring vilka frågor är samverkan av största vikt? Hur ska vi agera om skolan utsätts för hot? Under den här sessionen får du utöver resultat från utredningen ta del av erfarenheter från polis, kommun och skola om samverkan och brottsförebyggande arbete i skolan.
- Jonas Trolle
Tillförordnad generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (Brå), tidigare chef, Center mot våldsbejakande extremism (CVE). - Maria Westby
Polisinspektör/kommunpolis, Lokalpolisområde Arvika, Polismyndigheten. - Andreas Salsborn
Redexsamordnare, Polisregion Väst, Polismyndigheten.
Fler talare presenteras inom kort.
Moderator
- Carl Gynne
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Situationell prevention och CPTED i praktiken
Genom samhällsplanering, renovering och konkreta situationella brottsförebyggande insatser kan den fysiska miljön bidra till en ökad trygghet och försvåra att brott begås. Under den här sessionen får du ta del av goda exempel från arbeten där utformningen av miljön har använts som en brottsförebyggande åtgärd, bland annat utifrån metoden Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED).
- Henrik Karlsson
Avdelningschef Bostad, AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag. - Robert Aldén
Chef trygghet och säkerhet, Stångåstaden. - Representant från Boverket
Om regeringsuppdraget Trygga och jämställda stads- och boendemiljöer.
Fler talare presenteras inom kort.
Moderator
- Emelie Eriksson
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Från norr till söder – en brottsförebyggande resa genom Sverige
Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.
Runt om i Sverige bedrivs dagligen ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete. Under den här sessionen förflyttar sig deltagarna mellan olika ”stationer” med exempel på det goda arbete som bedrivs, och får möjlighet till ytterligare nätverkande och erfarenhetsutbyte. Följ med på en brottsförebyggande resa genom Sverige!
Talare presenteras inom kort.
Moderator
- Åsa Winfridsson
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Så kan du använda Brås statistik i ditt brottsförebyggande arbete
Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.
Brottsförebyggande rådet producerar en mängd olika statistiska produkter som du kan använda som underlag i ditt arbete. Men hur kan du kombinera uppgifter som exempelvis anmälda brott med självrapporterad utsatthet för brott, och hur ska du tolka siffrorna på rätt sätt? På det här interaktiva passet går vi igenom information som är bra att känna till om Brås statistik inför arbetet med lägesbilder. Genomgångar varvas med diskussioner där du som deltagare har möjlighet att lyfta dina specifika frågor.
- Sara Westerberg
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå). - Sofie Lifvin
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Moderatorer
- Amandha Larsson Ek
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå). - Isabelle Holmstedt
Utredare, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Stadsvandring: TTT – Testarena trygghetsskapande teknologier
Begränsat antal platser och endast för deltagare på plats i Linköping.
Testarena Trygghetsskapande Teknologier är ett projekt som genomförts i Linköping mellan 2022 och 2024. Under projektets gång har både fysisk och digital utrustning testats, med ett fokus på att skapa tryggare och säkrare miljöer. Nu finns chansen att följa med genom Linköpings centrum för att lyssna på och inspireras av det arbete som genomförts. Under vandringen kommer du få en inblick i hur den lokala lägesbilden och pågående ombyggnationer kombinerats och kompletterats med teknik.
Obs! Rundvandring utomhus – kläder efter väder.
- Joakim Falkäng
Processledare, Linköping science park.