1.2 Initiera samverkan
Klargör organisationernas förutsättningar
Inför samverkan bör kommunledningen och chefen för lokalpolisområdet uppmärksamma hur arbetet redan utförs, direkt eller indirekt, för att förebygga brott och skapa trygghet. Syftet är att minska dubbelarbete och att involvera dem som arbetar med liknande frågor inom respektive organisation.
Samverkan ställer stora krav på att både värna den egna organisationens intressen och stödja gemensamma intressen. Ledningen bör tydligt visa hur organisationens olika delar kan stödja samverkan och vilken roll de spelar för genomförandet. Det är centralt för arbetets legitimitet, resursfördelning och långsiktighet att förankra samverkan på såväl politisk nivå och förvaltningsledningsnivå som i verksamheten i övrigt.
Även om ett syfte med samverkan är att nyttja resurserna bättre och undvika dubbelarbete, är en samverkan som startas endast för att uppnå besparingar dömd att misslyckas. Om det inte finns tillräckliga resurser riskerar diskussionerna att fastna vid vem eller vilka som har ansvar för vad i stället för att det blir en samverkan mot gemensamma mål.
Lär känna varandras organisationer
Samverkan kräver även kännedom om den andra partens organisatoriska och resursmässiga förutsättningar. I processen är det viktigt att både respektera varandras olikheter och ta vara på varandras kunskaper och erfarenheter. Polis och kommun är tämligen olika som organisationer. Polisen är i högre grad en tjänstemannaorganisation, medan kommunen är
en politiskt styrd organisation med många skilda uppdrag. En gemensam nämnare är att de ytterst styrs av regering och riksdag, vilket påverkar samverkan – både vilken inriktning den kan ta och hur arbetet utformas.
Polisens styrmodell utgår från det lokala underifrånperspektivet och det nationella helhetsperspektivet. Polismyndighetens komplexa uppdrag förutsätter en balans mellan de båda perspektiven, men även en inkludering av medarbetarnas kunskap och erfarenheter samt medborgarnas behov.
Kommunerna har självstyre, vilket innebär att de har stor rätt att själva bestämma hur de ska sköta sina arbetsuppgifter och fördela sina resurser. Utförandet av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet kräver politiska beslut. En samverkansöverenskommelse kan därför behöva skrivas med allmänt formulerade åtaganden, varefter förvaltningarna får i uppdrag att konkretisera dem i handlings- eller åtgärdsplaner. För att åtaganden ska kunna genomföras måste de beaktas i verksamhetsplanering och budget. Och för att åtgärderna ska komma med i parternas löpande budgetprocess, behövs god framförhållning.
Brottsförebyggande arbete och ekonomisk planering ligger sällan i fas med varandra. Det kan därför vara en fördel att säkerställa budgeten för brottsförebyggande insatser som inte ersätter ordinarie ansvar och arbete, utan kompletterar det.
Stöd för inventering av organisationens förutsättningar
- Stämmer samverkan med våra styrdokument och verksamhetsmål?
- Stämmer tidsplanen med budgetprocesser och andra beslutsprocesser?
- Finns det målkonflikter mellan vårt arbete i samverkan och andra uppdrag?
- Vilket förebyggande arbete bedriver vi redan inom organisationen?
- Vilka lärdomar kan man dra ur tidigare och pågående arbete?
- Hur kan samverkansarbetet gynnas av andra redan pågående arbeten?
Förankra det brottsförebyggande arbetet
För att samverkan lättare ska bli en del av den ordinarie verksamheten, kan det vara strategiskt viktigt att knyta vissa nyckelpersoner eller funktioner till arbetet, utifrån hur de är placerade i organisationen. För polisens del kan exempelvis analytiker, controller och underrättelsesamordnare vara sådana personer. Inom kommunen handlar det ofta om personer med ansvar för kommunens statistik, controllers och förvaltningschefer. För båda organisationerna är det viktigt att knyta kommunikatörer till samverkansarbetet.
När nyckelpersonerna är identifierade kan de utgöra ett stödteam i det fortsatta arbetet med kartläggning, orsaksanalys, åtgärdsplan och uppföljning samt i arbetet med att formulera samverkansöverenskommelser och medborgarlöften. I arbetet är det även bra att ha med tjänstepersoner med kompetens inom jämställdhet och jämlikhet.
Ett tips är att ta hjälp av de brottsförebyggande samordnarna som finns på länsstyrelserna, polisområdena och polisregionerna.
Stöd för att förankra det brottsförebyggande arbetet i organisationen
- Vilka andra samverkanspartners har nyckelfunktioner för det brottsförebyggande arbetet?
- Vilken kunskap och förståelse har de för arbetet?
- Är beslutet om samverkan förankrat (beslutat) hos deras chefer?
- Har vi en samsyn på vad som ska göras, det vill säga har vi gjort samma tolkning av det brottsförebyggande arbetet?