Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

1.1 Initiera samverkan

Besluta om samverkan

Samverkan ska initieras om det finns ett behov, ett problem som polisen och kommunen kan och bör lösa tillsammans. Behovet kan komma ur ett verksamhetsmål, ålagda uppdrag eller helt enkelt genom problem som upptäcks och där det är uppenbart att lösningen utförs bäst tillsammans. Enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete ska kommuner verka för att skriftliga överenskommelser om samverkan ingås med relevanta aktörer (SFS 2023:196).

Beslutet om att ingå samverkan bör beröra praktiska förutsättningar, såsom tidsramar för arbetet och skapandet av en organisation för ömsesidig styrning och uppföljning. Ytterst handlar beslutet om att förtydliga deltagande aktörers roller, mandat och befogenheter, och om att ge arbetet status och legitimitet.

Ledningens engagemang är avgörande

En tydlig ledning som ger klara direktiv, operativt mandat och tydliga huvudmannaskap är förutsättningar för ett framgångsrikt arbete. Chefen för lokalpolisområdet och kommunstyrelsens ordförande har ett helhetsperspektiv och kan se hur olika åtgärder passar med den egna verksamhetens mål och uppdrag. De har ett ansvar att förmedla detta och
att förankra beslutet om samverkan på alla nivåer i organisationen. Enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete ska kommunstyrelsen, eller den nämnd som kommunfullmäktige beslutar, ansvara för ledningen av kommunens brottsförebyggande arbete och för att kontinuerligt rapportera om det brottsförebyggande arbetet till kommunfullmäktige.

Mellanchefen är en viktig länk

En annan faktor för framgång är att alla parter är överens om vad som har beslutats. För att utförarledet ska nås av mål och visioner är det viktigt att även organisationernas grupp-, förvaltnings- eller mellanchefer är delaktiga i besluten om samverkan. Det är deras ansvar att se till att arbetet genomförs som beslutat och att stödja det, särskilt om det brister och det blir problem. Det innebär att chefer på mellannivå ska följa upp det pågående arbetet och resultaten. När man provar nya grepp och insatser är det viktigt att i god tid se till att arbetet utvärderas, helst både i så kallade processutvärderingar och i effektutvärderingar.

Varför ska kommunen arbeta brottsförebyggande?

Filmen riktar sig till kommunala beslutsfattare och politiker och beskriver varför kommuner behöver prioritera brottsförebyggande arbete och vad som krävs för att arbetet ska bli effektivt.

Stödfrågor för beslut om samverkan

  • Har vi skapat en gemensam organisation för samverkan?
  • Har vi gett tid och mandat till den kommunala samordnaren och kommunpolisen?
  • Har vi tagit fram gemensamma riktlinjer och tidplaner för arbetet?
  • Har vi tagit fram rutiner för uppföljning för eget lärande?
  • Har vi förankrat beslutet om samverkan i den egna organisationen?