Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Fördjupning

Lägesbild, avancerad nivå

Den här sidan är ett fördjupningsavsnitt för arbetet med att ta fram en lägesbild på en avancerad nivå.

Tänk på att grundläggande nivå i lägesbilden hör samman med grundläggande nivå i kartläggningen, och motsvarande för de övriga nivåerna.

Ledordet på avancerad nivå är fördjupning, vilket ger att data till lägesbilden belyses från fler infallsvinklar och perspektiv. På den här nivån kan kommunen och lokalpolisområdet göra mer bruk av kartläggningarna vid sammanställningen av lägesbilden. Framförallt genom att olika former av it-stöd används för att finna kluster mellan brott och brottslighet. Det finns förutsättningar att beskriva brottstyper som vanligtvis är mer dolda, såsom exempelvis våld i nära relationer, organiserad brottslighet eller välfärdsbrott.

Hur går det till?

På avancerad nivå vägs olika typer av lägesbilder samman och analyseras gemensamt. Det kan gälla såväl långsiktigt strategiska som dagsaktuellt operativa. För att klara det finns system som stödjer, automatiserar och systematiserar informationsflödet till färdiga kartläggningar på såväl operativ som strategisk nivå, såväl i närtid som i ett flerårigt perspektiv. Systemen hjälper till att utarbeta överblickbara kartor för varje område i kommunen. De får i sin tur sin egna framtagna profil i lägesbildsarbetet och därtill anpassade åtgärder.

Kom ihåg att mer data, precis som på den breddade nivån, inte per automatik medför en bättre lägesbild. Tänk på om dessa data är tillräckliga för att skapa en efterföljande diskussion om val av åtgärder i en orsaksanalys. Om svaret är ja – då är lägesbilden tillräcklig, om svaret är nej – då behövs mer underlag.

Polisens nätverksanalys är ett arbetssätt som kan implementeras under den här fasen. Den skapar förståelse, inte bara för de händelser och fenomen som kartlagts, utan också för mönstren bakom – de sociala kontexterna som återspeglas i lokalsamhället. Här är det viktigt att analysens resultat in i lägesbilden bygger på aggregerade data, annars finns risk för sekretessbrott. Det gäller såklart även andra känsliga data som exempelvis vad gäller våld i nära relationer.

Generellt är fokus på att bli mer finmaskig i såväl frågor som svar. Därav blir frågorna som tillkommer av följande karaktär:

Frågor att ställa på avancerad nivå:

 

  • Hur varierar problemen inom olika platser/områden?
  • Hur varierar problemen dag för dag och timme för timme?
  • Hur varierar problemen inom olika målgrupper (vilka subgrupperingar finns, åldersdifferentiering, könsdifferentiering, områdestillhörighet)

Ett exempel på lägesbildsarbete på avancerad nivå

På den avancerade nivån finns det en väl utbyggd och fungerande struktur för hur data kontinuerligt läggs in och bearbetas i flera digitala system. Problembilden studeras och justeras dagligen, och små förändringar dokumenteras. Systemet läser av och indikerar när förändringar uppstår. På avancerad nivå är olika system sammanlänkande så att de direkt överför inmatade data enligt kvalitetssäkrade rutiner med hänsyn tagen till sekretess och personlig integritet. Även brottskategorier som normalt sett har svårt att få plats i det brottsförebyggande arbetet ingår och hanteras på samma sätt som mer traditionella brott. Därtill finns en beredskap att snabbt justera efter förändrade behov som belyses i lägesbilden.

Organisatoriskt går det utan några större ställtider att justera resurser efter behov, och uppföljningar sker regelbundet. Det innebär att gränsdragningar mellan ansvarsområden är tydliga men alla parter är införstådda med att de behöver göra sin del i arbetet och därmed vid behov ställa om och frigöra interna resurser. De insatser som beslutas utifrån lägesbilden och den därtill tillkommande orsaksanalysen följs upp och kvalitetssäkras av såväl den egna organisationen som av externa parter, exempelvis revisionsföretag eller högskolor och universitet.

Fördel: Utvecklar arbetet ytterligare från den breddade nivån och gör det än mer följsamt och precist. Följer ett välstrukturerat och kunskapsgenererat arbetssätt. Det finns inbyggda verktyg som hjälper till att visualisera lägesbilden på en mer detaljerad nivå, från hela år till enskilda dagar. Genererar kontinuerligt underlag för såväl operativ som strategisk nivå.

Begränsning: Den här nivån kräver att det lokala brottsförebyggande arbetet getts alla de förutsättningar som anses behövas. Det betyder att det finns ett gediget intresse och mandat att utveckla kunskap och delvis bereda ny mark, inte sällan sammanflätat med forskning, samtidigt som behovet av resurser tillgodoses, genom både digitala hjälpmedel och personal. I det här steget är en del av lärprocessen att våga testa nya innovativa lösningar.

Lokal information att väga in

Sociala kompassrapporter

Avancerade sociodemografiska och socioekonomiska data på platsspecifik nivå.

Fördel: Sammanställd information som ger utökade, ibland avgörande pusselbitar, till förståelse för variationer inom en kommun som kan jämföras med andra motsvarande data. Underlaget har bäring för många andra uppdrag i en kommun.

Begränsning: Få kommuner har möjlighet att själva genomföra en sådan rapport, utan behöver upphandla detta av ett statistikföretag. Det medför extra kostnader.

Data ur EQPS undersökningar

Det finns en fördjupad europeisk standard för att kvalitetssäkra och systematisera det drogförebyggande arbetet som kallas European drug prevention quality standards (EDPQS). EDPQS finns att ta del av via Folkhälsomyndighetens plattformar.

Fördel: Dess resultat kan skapa synergieffekter som tillfaller det brottsförebyggande arbetets kartläggning. Främst bidrar den till förståelsen av vad som behöver göras inom de områden där ANDT och brottsförebyggande arbete överlappar varandra.

Begränsning: EDPQS är i sig en manual och styrmodell och kräver en omfattande arbetsinsats, och det är viktigt att den inte ses som en konkurrent till samverkansprocessen.