Högst upp i de kriminella nätverkens hierarki finns ”de äldsta”. Det är oftast personer mellan 21 och 35 år, som är ganska långt bort från de riskbetonade brottsliga verksamheterna. De äldsta har ”egna yngre”, och dessa yngre har i sin tur ”egna yngre” i 12 – 13-årsåldern, som de själva rekryterat. Det finns ofta ingen kontakt mellan dem som befinner sig längst ner respektive högst upp i hierarkin.
Brotten
Nästan alla yngre engageras i narkotikahandeln, men många får även andra uppdrag och begår flera typer av brott. Fler barn och unga än tidigare involveras också i grova brott. Den sociala relationen mellan äldre och yngre är ofta avgörande för vilka typer av brott som den yngre involveras i. För yngre som umgås ofta med ”sina äldre” integreras brottsligheten i deras sociala umgänge och vilka uppgifter de får utföra beror helt enkelt på vad som händer när de är tillsammans med de äldre. Andra yngre kan ha en kontinuerlig men mindre intensiv kontakt med den äldre, och enbart få enstaka uppdrag utöver narkotikaförsäljningen.
Ett vanligt uppdrag för de yngre är vapenhantering. Det kan handla om att gömma vapen hemma, flytta dem mellan olika platser eller att bära vapnet när en äldre behöver ha med sig det ut. Även olika typer av våldsbrott läggs ofta på unga. Det kan handla om skjutningar, men även andra former av hot- och våldsbrott som utpressning, indrivning av skulder och misshandel. Många av de mest riskfyllda uppdragen går alltså till de unga. De är närmast narkotikan och vapenhanteringen, medan de äldre uppdragsgivarna befinner sig på behörigt avstånd. Barn kan också få i uppdrag att erkänna och ta på sig straffet för ett grovt brott som de inte har begått.
Bedrägerier beskrivs som en viktig del av de brottsliga verksamheterna. Vinsterna kan vara väldigt stora, samtidigt som upptäcktsrisken ses som låg. Det ska i första hand handla om telefonbedrägerier, där även unga kan få uppdrag.
Utträde
I de flesta fall tycks det vara betydligt enklare att komma in i ett nätverk än att lämna det. Utträden är ofta hårt reglerade och oavsett hur motiverad en ung person är att hoppa av ett nätverk, är det inte säkert att det är möjligt. Äldre kan vara ekonomiskt beroende av att driftiga unga drar in mycket pengar till nätverket. Utträden kan därför betraktas som svek och att den som vill lämna ses som respektlös, vilket kan orsaka en hotbild mot personen. De äldre använder olika strategier för att minska risken för avhopp, som exempelvis skuldsättning, hot och våld. De yngre kan också i avskräckande syfte, tvingas se filmer där andra blir bestraffade.
Viljan att lämna kriminella nätverk uppstår när priset för involveringen upplevs vara större än vinsterna. De motiv som var avgörande för inträdet kan ha bleknat över tid, samtidigt som den unges förmåga att förhålla sig till framtiden kan ha ökat. Det rör sig om två typer av motivationsprocesser: en långsam och en snabb händelseutveckling. Många har erfarenheter av båda motivationsprocesserna och de kan pågå växelvis under en lång tid.