Syftet med förstudien är att med hjälp av beteendedesign kartlägga de hinder och utmaningar som står i vägen för individer som vill lämna organiserad brottslighet.
Syftet med förstudien var att med hjälp av beteendedesign identifiera eventuella hinder för individer som vill lämna organiserad brottslighet. Förstudien skulle också inventera vad som uppfattas som hjälpsamt i processen och identifiera områden där förbättringar skulle underlätta för fler att lämna den organiserade brottsligheten. Kartläggningen grundar sig på individens egna perspektiv av dagens stöd- och skyddsinsatser.
Förstudien genomfördes med hjälp av Beteendelabbet. Två olika urvalsgrupper har intervjuats: en grupp bestående av individer i åldern 18–29 år som är eller har varit aktiva i organiserad brottslighet, och en andra grupp bestående av yrkesverksamma personer som arbetar eller har arbetat med målgruppen på olika sätt.
Förstudien identifierar flera hinder i processen att lämna organiserad brottslighet. Att få tillgång till avhopparinsatser kräver ett myndighetsbeslut, vilket i sin tur kräver att individer som vill lämna organiserad brottslighet kontaktar Polismyndigheten eller Socialtjänsten. Ett återkommande tema bland intervjupersonerna är dock en stor misstro mot myndigheter, vilket leder till låg motivation att ta den typen av kontakter. Dessutom varierar tillgängligheten till stödinsatser över landet.
Förstudien pekar på två huvudsakliga spår av möjliga åtgärder för att underlätta avhopp. Det första spåret är myndighetsdrivet, i form av ett nationellt samordnat center mot organiserad brottslighet, likt Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Det andra spåret är en icke myndighetsdriven aktör, credible messengers, som kan agera som en ingång till myndigheter.