Skåne tillsammans mot brott

I syfte att utveckla det brottsförebyggande arbetet tecknade Länsstyrelsen Skåne, Polismyndigheten region Syd, Region Skåne, Kriminalvården Syd, Tullverket, Kommunförbundet Skåne och Sydsvenska Industri- och handelskammaren våren 2018 en gemensam programförklaring med tillhörande handlingsprogram – Skåne tillsammans mot brott.

Malmö universitet har utvärderat och gjort en analys av handlingsprogrammets målsättningar, verkställighetsform och genomförandeprocess. Resultatet visar att samverkan har bidragit till en utveckling av det regionala arbetet. Vidare visar utvärderingen på ett antal lärdomar och utvecklingsområden, bland annat precisering i fråga om gruppdeltagarnas ansvarsfördelning och tidsåtgång i projektet jämte deras ordinarie arbetsuppgifter.

Den här publikationen går att beställa

ISBN: $isbn
Pris för tryckt rapport $price SEK inkl. moms

Kundkorg

Summa:
Beställ/Ändra

Under våren 2018 tecknade sju organisationer en gemensam programförklaring – Skåne tillsammans mot brott – för att testa en modell för regional samverkan. Utvärderingen från Malmö universitet visar att samverkansformen har gett konkreta resultat på lokal nivå. Annika Wågsäter, brottsförebyggande samordnare och Adam Jonsson, utvärderar på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne svarar här på några frågor om programmet som utvärderats.

I handlingsplanen preciseras sju arbetsområden för samverkan:

  • utvecklad avhopparverksamhet i Skåne
  • samverkan för färre återfall i brott
  • metodstöd för insatser mot otillåten påverkan
  • utveckling av brottsförebyggande arbete på lokal nivå
  • ökad kvalitet på överenskommelser och medborgarlöften
  • utvecklad samverkan kring mäns våld mot kvinnor
  • näringslivet – en naturlig del i det brottsförebyggande arbetet.

Detta är en utvärdering av brottsförebyggande arbete som fått ekonomiskt stöd av Brå

Brå fördelar ekonomiskt stöd till aktörer som arbetar med lokala brottsföre­byggande eller trygghetsskapande projekt och verksamheter. Varje insats utvärderas sedan av aktörerna och skickas till Brå. För sakuppgifter och slutsatser i rapporten ansvarar respektive författare eller organisation.