För ett tryggt och säkert Stockholm – En utvärdering av Stockholms stads mobila ordningsvakter

Inkom 2021

| Stockholms stad,

Sedan maj 2018 har Stockholm stad i en pilotverksamhet använt sig av mobila ordningsvakter i så kallade LOV3-områden. Ordningsvakterna är ett komplement och ska fungera som brygga till polis, räddningstjänst, fältassistenter och trygghetsvärdar.

Syftet med utvärderingen är att vinna kunskap om och på vilket sätt, mobila ordningsvakter kan påverka såväl brottslighet som trygghetsupplevelse i berörda stadsdelar. En framgångsfaktor i arbetet har varit ordningsvakternas arbetsmetodik, där bland annat patrulleringen riktats mot mikroplatser där sannolikheten att förebygga risker är som störst. Insatsen har utvärderats av en konsultfirma, på uppdrag av Stockholms stad. De generella resultaten från trygghets­undersökningarna tyder på en avsaknad av förändringar. Det kan inte heller utläsas någon påverkan på statistiken för anmälda brott.

Den här publikationen går att beställa

ISBN: $isbn
Pris för tryckt rapport $price SEK inkl. moms

Kundkorg

Summa:
Beställ/Ändra

Detta är en utvärdering av brottsförebyggande arbete som fått ekonomiskt stöd av Brå

Brå fördelar ekonomiskt stöd till aktörer som arbetar med lokala brottsföre­byggande eller trygghetsskapande projekt och verksamheter. Varje insats utvärderas sedan av aktörerna och skickas till Brå. För sakuppgifter och slutsatser i rapporten ansvarar respektive författare eller organisation.