Här blir brandkunskap ett vapen mot utanförskap

Ungdomar på brandstation i Falköping.

Niklas Hjelm och Malin Ljung med deltagarna i Ungdomsbrandkåren Backdraft, Falköpings kommun.


För vissa 14-åringar är Räddningstjänstens brand- och räddningsutbildning mest en spännande fritidssyssla - för andra en hjälp att inte hamna i en riskmiljö. Brå hängde med under en kväll i Falköping när gruppen Backdraft tränade rökdykning.

– Åt ni en ordentlig frukost idag?

Frågan riktar sig till de fyra tjejer och tre killar i 14-15 årsåldern som sitter i en lektionssal hos Räddningstjänsten i Falköping en vintrig måndagkväll i november. Frågeställaren är brandmannen Niklas Hjelm som tillsammans med Malin Ljung är ledare för Ungdomsbrandkåren Backdraft, ett projekt vars brottsförebyggande effekter just nu utvärderas genom finansiering av Brå. Svaren är en aning varierande vilket får Niklas att åberopa förra träffen, då man diskuterade hur viktigt det är med träning, sömn och att äta rätt. Samtidigt berömmer han dem för hur bra de utförde de fysiska brandmanstesterna förra gången.    

Växer med uppgiften

Brå fick vara med när Backdraft hade en av sina träffar med de högstadieelever som fått möjligheten att delta i en frivillig brand- och räddningsutbildning i kommunens regi. Syftet med utbildningen är att ungdomarna ska ges en givande fritidssyssla som utöver en del brandkunskaper även innefattar diskussioner om rätt och fel samt vad som gäller nu när de börjar komma in i gränslandet mellan att vara barn och vuxen. Malin och Niklas trycker särskilt på att deras kommande 15-årsdag också innebär att de blir straffmyndiga, vilket i klartext handlar om att de förväntas ta ett större ansvar för sina handlingar.

– I grund och botten handlar det om att motverka utanförskap, och en del deltagare behöver lite mer stöd och uppmuntran. För oss är det viktigt att sätta ihop blandade grupper och det är fantastiskt att se hur en del växer med uppgiften, säger drog- och brottsförebyggaren Bengt Nilsson som är en av upphovsmännen till Backdraft som startades 2008.

Går att ta på spänningen

Innan det bär av till platsen för dagens övning, som handlar om rökdykning, visas en film om riktigt brandmansarbete. Detta följs av en tydlig genomgång av hur man måste tänka som brandman, varpå samarbete och säkerhet särskilt poängteras.

– Oj, man måste verkligen kunna lita på varandra, utbrister en av tjejerna när Malin och Niklas är klara med instruktionerna.

På övningsplatsen får alla gör en rökdykning var och det går att ta på spänningen i luften. Inte minst blir det mer allvar när de får på sig syrgasmaskerna med tillhörande lufttuber som bärs på ryggen. Allt för att lösa uppgiften på ett verklighetstroget sätt. Deltagarna verkar inte bry sig om snöandet och minusgraderna för de vill fortsätta med de olika övningarna.

– Jag är stolt och glad över deltagarnas engagemang. Backdraft är för vissa mest en spännande utbildning, medan för andra kanske en extra hjälp för att inte hamna i en riskmiljö. Vi ser verkligen fram emot att få ta del av utvärderingen av de brottsförebyggande effekterna, avslutar Bengt Nilsson.