Logotyp med texten Brå

Webbkarta  |  Press  |  Kontakta oss  |  English

Förebygga brott

Regeringen har presenterat ett nytt brottsförebyggande program som berör allt från individinriktade åtgärder till förebyggande åtgärder mot situationer eller platser där risken för brott är hög. Det nya programmet ska skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället.

 • Amerikansk gängvåldsexpert föreläser på årlig Brå-konferens

  20 mars, 2017
  När gängvåldet eskalerade i 1990-talets Boston skapade David M. Kennedy och hans team en strategi som reducerade antalet skjutningar med mer än hälften. Strategin, som numera kallas The Group Violence Intervention (GVI) har i dag implementerats i ett 60-tal städer över hela USA med samma effekt som i Boston. Nu föreläser han på Brås årliga konferens, Råd för framtiden.
 • Ny satsning på brottsförebyggande arbete

  20 mars, 2017
  Lansering av ett nationellt brottsförebyggande program, våldsförebyggande arbete i skolan och förebyggande arbete mot grov kriminalitet. Det är några av programpunkterna i Brås årliga nationella konferens Råd för framtiden som startar imorgon, tisdag.
 • Andan som gör Södermalm till en tryggare stadsdel

  24 februari, 2017
  Hippa restauranger, trendiga butiker och välbesökta turistkvarter – men också otrygga miljöer och missbruksproblematik. Som lokalt brottsförebyggande råd i Södermalms stadsdelsområde i Stockholm har Söderandan många utmaningar, men också ett starkt nätverk där samverkan är a och o.
 • Så blev servicekontoret Hisingen en tryggare arbetsplats

  10 februari, 2017
  Hot, våld och trakasserier har blivit allt vanligare inslag på flera myndigheters gemensamma servicekontor. Förra året rapporterades bara inom Försäkringskassan 1274 incidenter, varav 580 rörde hot mot personal. Nu satsar man på CPTED, en brottsförebyggande metod där arbetsmiljön sätts i fokus. På Hisingen ser man även det personliga bemötandet som en nyckel till minskad friktion.

Utan tillfälle – inget brott är en film som introducerar det situationella brottsförebyggande arbetet och riktar sig till lokala brottsförebyggare. I filmen beskrivs de fem övergripande strategierna som finns för situationellt brottsförebyggande arbete.

Tipsa en kompis (öppnas i nytt fönster)

På gång

Prenumerera

Anmäl dig här för att få vårt nyhetsbrev direkt i din e-post.